Groft sagt har siden 1999 været Berlingskes mest polemiske spalte. Teksterne er alene udtryk for skribenternes holdninger, og målet er at udtrykke sig med skarphed og vid. Kommentarer modtages gerne på debat@berlingske.dk.

Kunst på recept

På den ene side, i Politiken, kunne man læse en glimrende anmeldelse af åbningen af årets Klang Festival. Der blev spillet på jetmotorer, brummende klarinetter, og man kunne høre amerikansk minimalistisk avantgardemusik. Fint nok. På den anden side, i Politiken, skrev fire personer om, hvordan musik kan skabe tryghed, genkendelse og nærvær, hvad det så end er. Man gad nok vide, om de tænker på Klang Festivalens musik? Hvad mon de mener med »musik«? Steve Reich på plejehjemmet? Eller mener de mon Bjørn Tidmand?

De fire taler endvidere om »strategisk brug af kunst« og om »kultur på recept«. Der er vist endda skatteyderpenge i konceptet. Vil det sige, at de fire personer ved, hvad kunst og kultur er? Lad os høre. Kunst kan ikke bruges til noget, for hvis den kan, er der ikke tale om kunst, men om »brugskunst«. Keramiktekander og den slags. Kultur er vaner. Skal vi demente have vaner på recept? Verden vil bedrages.