Groft sagt har siden 1999 været Berlingskes mest polemiske spalte. Teksterne er alene udtryk for skribenternes holdninger, og målet er at udtrykke sig med skarphed og vid. Kommentarer modtages gerne på debat@berlingske.dk.

Kulturværdier

Læs mere
Fold sammen

Vi har i Danmark et udvalg, hvis opgave det er at være opmærksom på og så vidt muligt forhindre, at danske kulturværdier udføres af landet. Beklageligvis er udvalget ikke udstyret med de midler, der skal til for at forhindre udførsel, når der er efterspørgsel efter varen. Så må staten købe til fuld pris, og de penge er der ikke. Det drejer sig om et enestående fransk tæppe, som kun få har set, da det er i privat eje. I sin tid er det modtaget som gave i forbindelse med udførelsen af en officiel opgave.

Det ville vi nok i dag betragte som særdeles problematisk, men i høj grad et stykke kultur, og det ville naturligvis være en klædelig gestus, hvis den nuværende ejer ville overlade tæppet til et dansk museum til en pris, der kunne betales. Det danske værn om kulturværdier er nemlig alt for svagt i forhold til sigtet, og der er al mulig grund til ikke at gøre nar ad det, men derimod støtte de kræfter, som vil give kulturværdier stærkere beføjelser som i andre lande, herunder en ret til at erhverve kulturgenstande, som af rene profithensyn ønskes solgt til udlandet.