Groft sagt har siden 1999 været Berlingskes mest polemiske spalte. Teksterne er alene udtryk for skribenternes holdninger, og målet er at udtrykke sig med skarphed og vid. Kommentarer modtages gerne på debat@berlingske.dk.

Konservativ fremgang: Den, der lever stille, lever godt

Eva Selsing. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere

Den, der lever stille

Eva Selsing

De Konservative går frem i den seneste Gallupmåling. Hele 9,1 procent af danskerne ville stemme på liste C, hvis der var valg i dag. Samtidig går det tilbage for Venstre. Det får Henrik Qvortrup til at sige, at Søren Pape vil gå efter statsministerposten.

Nu ved vi jo ikke med sikkerhed, hvad bevægelsen henimod partiet, der bærer navnet »Konservative« skyldes. Det kan være lettelse over, at den fløjlsmundede indvandrerhardliner Marcus Knuth for en stund har erstattet den talende vingummibamse, Mette Abildgaard, som politisk ordfører. Det kan være fatigue over Ellemann. Over mor Mette.

Uanset hvad er det åbenlyst ikke på grund af politiske resultater eller markante borgerlige udmeldinger. Nej, den mest sandsynlige forklaring på de Konservatives fremgang er, at den, der lever stille, lever godt.

Hans Hauge. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere

Radikal videnskab

Hans Hauge

Der var engang, hvor videnskab skulle være værdifri. I NS-staten i 1930erne skulle videnskaben være politisk. Efter krigen vendte man tilbage til værdifri videnskab. Så kom studenteroprøret, og nu skulle videnskaben igen være politisk.

Mange års borgerlig uddannelsespolitik har ikke kunnet genindføre værdifri videnskab. Og det er heller ikke let, når alle tilbeder værdier. På Aarhus Universitet har de en professor i »overvågning«! Bekender sig til Radikale Venstre. Han har siddet i coronatiden og overvåget hele Danmark. Hver en krog.

Resultat: Kvinder betragtes om mindre værd end mænd. Det er et faktum. Derfor bør Danmark – og kun Danmark – have en ny radikal feminisme. Lauritsen hedder videnskabspersonen. Han vil have hele samfundsordenen til at vakle. Hvordan kan det ske? Man skal stemme på Morgen Østergaard. Hvad skulle vi gøre uden videnskab i dette land?