Groft sagt har siden 1999 været Berlingskes mest polemiske spalte. Teksterne er alene udtryk for skribenternes holdninger, og målet er at udtrykke sig med skarphed og vid. Kommentarer modtages gerne på debat@berlingske.dk.

Kommissionskommission

Klaus Kjøller: Kommissioner opstår, fordi det er svært at modsætte sig, at skarpe juridiske hjerner gransker om love og bestemmelser er blevet overholdt.

Klaus Kjøller Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Uanset om det drejer sig om en tamilsag, Brixtofte, Irakkrigens begyndelse eller håndteringen af Thornings skattesag. Men det er samtidig klart for alle, at en juridisk kommissionsredegørelse ikke er det sidste ord i en sag.

Selv Farum-kommissionens to museprutter af konkrete forslag efter 58 millioner kroner, ti år og næsten 13.000 sider bliver kun til virkelighed, fordi alle var enige om dem i forvejen. Og sådan må det være, fordi administration og jura ikke er eksakte videnskaber som fysik og kemi. Men hvordan undgår vi flere nytteløse kommissioner i en verden, hvor ivrige politikere står på spring for at nedsætte dem?

Groft sagt foreslår omgående nedsættelse af en kommission, som uden tidsfrist skal undersøge, om det giver mening at nedsætte kommissioner. Et sådant kommissionsarbejde vil effektivt stoppe nedsættelsen af yderligere kommissioner, fordi alle vil være nødt til at vente på, at kommissionskommissionen fremkommer med sin rapport.