Groft sagt har siden 1999 været Berlingskes mest polemiske spalte. Teksterne er alene udtryk for skribenternes holdninger, og målet er at udtrykke sig med skarphed og vid. Kommentarer modtages gerne på debat@berlingske.dk.

Kinas omdømme

24DEBHans-Hauge-124219.jpg
Hans Hauge Fold sammen
Læs mere

Der findes en række toneangivende intellektuelle i Beijing og andre steder, hvor de er meget bekymrede for Kinas omdømme i udlandet.

Det er noget, som vi sagtens kan sætte os ind i. Vi har prøvet det samme: Tænk på smykkelove, kager og grænsekontrol. Vi blev engang betragtet som tolerante, åbne og ikke mindst humanistiske. Det samme med Kina.

I 1970erne blev de intellektuelle danskere »kinesere« og beundrede Mao. Men nu er der sket en »støjbergisering« af Kina. I Xinjiang har man forbudt fuldskæg og slør, der dækker krop og ansigt. Kineserne er blevet islamofober. Man skulle tro, at der fandtes kinesiske Naser Khadere. De ser islam som en trussel mod det nationale sammenhold. Muslimerne udgør kun knap to procent af befolkningen. Der er mange kinesere, som i dag er flove over at være kinesere. Vi forstår dem.