Groft sagt har siden 1999 været Berlingskes mest polemiske spalte. Teksterne er alene udtryk for skribenternes holdninger, og målet er at udtrykke sig med skarphed og vid. Kommentarer modtages gerne på debat@berlingske.dk.

Karl Thulesen Marx' holdninger er som taget ud af kampsangen »Internationale«

Peter Nedergaard. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere

Karl Thulesen Marx

Peter Nedergaard

Kristian Thulesen Dahl vil kun give tidligere pension til bestemte kategorier af folk, som han mener er fysisk nedslidt. Han tænker i den forbindelse på industriarbejdere, maskinarbejdere, murere, tømrere og lignende.

Det er kun kerneproletariatet, som skal have fordelen af et tidligere otium. Flipproletarer som HKerne og småborgerlige grupper som lærere skal ikke tilgodeses, selv om de kan have et psykisk hårdt job.

DF-lederens analyse er nærmest marxistisk og som taget ud af kampsangen »Internationale«. Kun den rene arbejderklasse skaber værdi. Andre samfundsgrupper ønsker blot »at tære på proletarens arbejdskraft«. »Denne bande ved vor slid og plage til en mægtig rigdom kom«. Nu er DF »vågnet til kamp« af dvalen og kommer »sultens slavehær« til undsætning.

Storsindede Falck

Niels Jespersen

Niels Jespersen. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere

En tidligere socialdemokratisk topspindoktor orkestrerede som direktør i Falck meget af den spinkrig mod konkurrenten Bios, som nu har fået Konkurrencerådet til at politianmelde virksomheden. Han stiller ikke op til interview, da han har tavshedspligt, men har fået lov af Falck til at skrive på Facebook, at han har lært meget af sagen og har siden »haft et stort fokus på at tage læringerne med mig og sikre i mit arbejde, at integriteten altid er med«.

Groft Sagt konstaterer, at det godt nok er heldigt for spindoktoren og stort af Falck sådan at dispensere fra tavshedspligten. For den uvidende kunne det godt ligne mere spin og flere løgne, men det er naturligvis langt under vores værdighed at bidrage til den opfattelse.

Vild ballade om film

Bent Blüdnikow

Bent Blüdnikow. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere

En sag i USA har for nylig vakt voldsom opsigt. En gruppe af unge drenge fra Midtvesten mødte op i Washington DC for at demonstrere mod abort. En amerikaner af indiansk afstamning gik ind i gruppen og spillede på en tromme. Drengene vidste ikke, hvad han ville, og en af dem smilede nervøst til ham.

En filmoptagelse af det gik viralt og inden for få timer havde New York Times, Washington Post og andre medier fordømt drengenes »forhånelse« af en indfødt amerikaner. Først næste dag kom en timelang optagelse frem, som viste, at drengene var ganske uskyldige. De var udsat for tilråb og den indfødte amerikaner havde mast sig ind i deres gruppe og de havde ikke givet udtryk for noget nedsættende.

Nu er eftertanken sat ind. Hvordan kunne det være, at alle var vilde med at kalde dem racister og afskyelige? Jo, de bar Trump-kasketter med teksten MAGA (Make America Great Again). Så var de frit bytte for mediernes frelste journalister.