Groft sagt har siden 1999 været Berlingskes mest polemiske spalte. Teksterne er alene udtryk for skribenternes holdninger, og målet er at udtrykke sig med skarphed og vid. Kommentarer modtages gerne på debat@berlingske.dk.

Jo mindre jantelov, jo mindre DF

Edith Thingstrup: I en opsigtsvækkende e-mail til en vred mor oplyser Dansk Folkeparti, at man netop har ønsket at begrænse børnechecken med henblik på at ramme indvandrerfamilier.

Edith Thingstrup Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Nu viser det sig imidlertid, at de fleste børnerige familier er pæredanske. Professor Jørgen Goul Andersen oplyser over for Ritzaus Bureau, at der ganske vist procentvis er flere indvandrerfamilier med over tre børn end danske. Men ser man på det overordnede billede, forholder det sig ganske anderledes. Blandt de børnerige familier fylder danskerne mest. »Det mest konservative skøn hedder 82 procent mod 18 procent,« siger Goul Andersen. Samtidig nævner professoren, at indvandreres og danskeres fertilitet efterhånden er blevet udjævnet. »Jeg vil faktisk gå ud fra, at danskernes fertilitet er højest i dag,« fastslår han. DFs ønske om at ramme indvandrerfamilier skyldes muligvis, at store indvandrerfamilier ofte forsørges af det offentlige. Men hvis DF virkelig ønskede at gøre noget ved den sag, kunne de jo bare have omlagt børnechecken til et særligt beskæftigelsesfradrag for børnefamilier. Så havde man først fået gavn af det, hvis man arbejdede. Men dermed ville Dansk Folkeparti dog også have været alt for flink ved de »rige«, der er næsten lige så farlige som udlændinge i DFs univers. Jo mere arbejde, jo mere rigdom. Jo mere rigdom, jo mere ulighed. Jo mere ulighed, jo mindre Jantelov. Og jo mindre Jantelov, jo mindre Dansk Folkeparti.