Groft sagt har siden 1999 været Berlingskes mest polemiske spalte. Teksterne er alene udtryk for skribenternes holdninger, og målet er at udtrykke sig med skarphed og vid. Kommentarer modtages gerne på debat@berlingske.dk.

Jens Philip Yazdanis fornemmelse for skam

Eva Selsing. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere

Skam dansk

Eva Selsing

Jens Philip Yazdani, ekstraordinært dansk ung mand, skammer sig over at være dansk, når der flages for vores soldater på flagdagen. I et blogindlæg om flagdagen skriver han nogle venstreorienterede klægheder om »imperialisme« og »krigsmaskine« og derhenad - gymnasiesnak. Spændende er det dog, at det er en person, for hvem det var magtpåliggende ikke at få anfægtet sin danskhed, der så eftertrykkeligt opgurgler sin skam over det land, han bor i.

Yazdani modtog jo kendthed og medfølelse fra alle landets stofnet, som gik i koma, da Martin Henriksen fra DF tillod sig at spørge kritisk til den unge mands danskhed. Med hyl og klagesange og stor, betændt harme som følge.

Men så dansk er man altså alligevel ikke, at man kan lade være med at håne nationens flag og landets soldater, der dør for den højere sag langt væk hjemmefra.

Jakob Ellemanns meritter

Peter Nedergaard

Peter Nedergaard. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere

Groft sagt har også gjort sig overvejelser angående Venstres valg af ny formand. Vi vil gerne slå et slag for Jakob Ellemann-Jensen. To fordele ved ham er, at han ikke har indlært politiske unoder via ungdomspolitisk arbejde, og han har haft et rigtigt job før den politiske karriere. Dermed er han allerede et stykke foran så mange andre politikere i Folketinget.

Jakob Ellemann-Jensen kunne derfor måske ligefrem blive en rollemodel for den fremtidige rekruttering af partiernes kandidater til opstilling til Folketinget. Og indebære en flodbølge af ny politisk værdighed og dyb erhvervserfaring i det gamle folketing. Eller noget.

Fortidens spøgelser

Bent Blüdnikow

Bent Blüdnikow. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere

En voldsom pinlig sag udspiller sig i Paris. En metalbuste af Adolf Hitler er fundet i kælderen i det franske parlament. Desuden var der naziflag og andre nazigenstande i kælderen. Først benægtede parlamentets talsmand sagen som »fausses nouvelles«, da Le Monde spurgte ind til sagen, men den var god nok.

Sagen er pinlig, fordi store dele af Frankrig samarbejdede med nazisterne og havde travlt med at indfange jøder for at få dem deporteret østpå til dødsmaskineriet. Vichy-regeringen sydpå samarbejdede tæt med nazisterne - ligeså tæt eller mere end den danske regering.

Men den slags spøgelser fra fortiden er ikke kun et fransk problem. Unge mennesker og gamle venstresocialister går stadig rundt med T-shirts med Che Guevaras portræt. Og på Nørrebro er der en Café Castro. De to revolutionære havde travlt med at undertrykke og skyde uskyldige. Men i en tid, hvor man kan gøre den fhv. socialdemokratiske statsminister Vilhelm Buhl til en slags frihedshelt, så er der vist ingen grænser.