Groft sagt har siden 1999 været Berlingskes mest polemiske spalte. Teksterne er alene udtryk for skribenternes holdninger, og målet er at udtrykke sig med skarphed og vid. Kommentarer modtages gerne på debat@berlingske.dk.

Jarl Cordua i Groft sagt: Roen i DF er genoprettet. Nu går det atter fremad mod nye solbeskinnede højder

Jarl Cordua. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere

Poul har talt

Jarl Cordua

Krisen kradser så meget i Dansk Folkeparti, at Kristian Thulesen Dahl for nylig måtte svare på spørgsmål i Jyllands-Posten, hvor han selv åbner for en diskussion om et formandsskifte. Det fik DF-byrådsmedlem Hans K. Sønderby fra Esbjerg til i et læserbrev i Avisen Danmark at skrive, at tiden nok var inde til at skifte formand.

»Det er heldigvis ikke noget, Hans Sønderby skal blande sig i«, lød det brysk fra DFs partisekretær det seneste kvarte århundrede, Poul Lindholm, der nok skulle fortælle den folkevalgte, hvor David købte øllet.

Hvad forestiller Sønderby sig? At DF skulle være et medlemsbaseret demokratisk parti, hvor medlemmer går rundt og siger, hvad de mener og har medindflydelse på, hvem der skal være formand? Det er da kun en beslutning for den gamle garde, der har styret partiet siden 1995. Heldigvis indså Sønderby sin misforståelse, hvorfor han nu har meldt sig ud af partiet. Roen i DF er genoprettet. Nu går det atter fremad mod nye solbeskinnede højder!

Hans Hauge. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere

Sorry Singapore

Hans Hauge

Tidligere prins Harry og fru Meghan er blevet omvendt. Eller ham soldaten Harry er nok mest. De siger nu begge undskyld for kolonialismen, som de er meget kede af findes. Englænderne skulle bare være blevet hjemme på øen, er tanken.

Hvis der havde været coronavirus i fortiden, ville der ikke have været kolonier. Nå, man de drog ud, og det er da også både moralsk og etisk, at englænderne siger undskyld. De skulle begynde med at sige undskyld til dem i Hong Kong og Singapore. De er aldrig kommet sig over traumet. Og se, hvordan de mistrives på Malta og Cypern. Stakler. Så mon ikke snart England giver Gibraltar og Falklandsøerne deres frihed. Eller St. Helena og South Georgia, hvor der er mange pingviner. Både sorte og hvide.

Peter Nedergaard. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere

Pseudo med pseudo på

Peter Nedergaard

Hjerteforeningen har lanceret en ny million kroners kampagne, som bl.a. baserer sig på healing, hesteterapi og teorier om, at man kan kurere hjertesygdomme ved tankens kraft. Da en ansat i foreningen påpeger, at der er tale om renlivet pseudovidenskab, fyres vedkommende.

Men Groft sagt er nu mere på Hjerteforeningens linje. Vi ser perspektivet i, at man nedlægger hospitalernes hjerteafdelinger og fjerner hjertekirurgerne. I stedet bør man etablere tipier og ansætte shamaner, som da nok ved åndens magt skal få gjort kål på blodpropper og hjerteflimmer. Hvad med nye hjerteklapper, vil en læser måske indvende.

Jamen, tro nu på, at det nok skal gå med hjælp fra shamanens behændighed og hekseri. Ellers klap i!