Groft sagt har siden 1999 været Berlingskes mest polemiske spalte. Teksterne er alene udtryk for skribenternes holdninger, og målet er at udtrykke sig med skarphed og vid. Kommentarer modtages gerne på debat@berlingske.dk.

Ja, velfærdsstaten koster faktisk penge, May-Britt Kattrup

Jespersen
Niels Jespersen. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere

Velfærdsstaten koster penge

Niels Jespersen

Liberal Alliance er endnu et af taberpartierne, hvor man har svært ved at forstå eller acceptere vælgernes dom. Ifølge fravalgte folketingsmedlem May-Britt Kattrup skal årsagen findes i det demokratiske problem, at flertallet kan stemme sig til andres penge. »Der er ingen økonomiske eller rimelige argumenter for formueskat, arveafgift og topskat, kun jalousi og jantelov,« skriver May-Britt Kattrup her i Berlingske.

Hertil kan Groft Sagt tilføje, at det er der sådan set heller ikke for indkomstskat, moms eller registreringsafgifter. Udover at der er mange danskere inkl. det borgerlige Danmarks leder, Lars Løkke Rasmussen, der ønsker at finansiere en stor velfærdsstat og de penge skal nu engang komme et sted fra. Denne Groftist vil i hvert fald gerne se May-Britt Kattrup komme med et bud på et demokratisk system, hvor det ikke skal være muligt at stemme sig til andre menneskers penge.

Det hedder magtens tredeling, Trump

Peter Nedergaard

Peter Nedergaard. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere

Præsident Donald Trump har henvendt sig til Sveriges statsminister, Stefan Löfven, for at få frigivet den amerikanske rapper A$AP Rocky, som har siddet varetægtsfængslet siden 5. juli. Löfven har svaret, at han ikke kan blande sig i retssystemet. Det ved Trump selvfølgelig. Der er tale om noget så grundlæggende som magtens tredeling, hvor den udøvende magt skal holdes adskilt fra den dømmende magt. USA er endda traditionelt prototypen herpå. Men Trump udfordrer hjemme denne magtdeling i traditionen fra sit idol, Andrew Jackson, som heller ikke ville rette sig efter visse domme og tilføjede, at retssystemet jo blot selv kunne gennemføre dommene. Jackson ville ikke. Linjen fra Jackson følges blot op af Trump. Denne gang rettet mod Sverige.

Grønne Siddique

Hans Hauge

Hans Hauge. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere

Alternativets nyvalgte medlem af Folketinget, Sikandar Siddique, mener, at han kan bidrage til »den grønne omstilling« på grund af sit »pakistanske ophav«. Det lyder spændende. Pakistans farver er jo grønne. »Ophav« henviser til forældrene, og det er betryggende, at Siddique ikke har gjort ungdomsoprør mod »de gamle«. Hvad mon »pakistansk« betyder? Ordet blev opfundet i 1933 af en muslimsk, indisk student i England. »Pak« betyder »ren«; Pakistan er de renes land, og alt det ved Siddique – han kan vel urdu – men er hans ophav punjabisk, pathansk, belochistanisk, kashmirisk? Det kommer nok frem, når Siddique skal gøre sine ord til handling. Mærkelig nok er Siddiques forbillede ikke Pakistans far, Jinnah, men en amerikansk socialdemokrat, Bernie Sanders.