Groft sagt har siden 1999 været Berlingskes mest polemiske spalte. Teksterne er alene udtryk for skribenternes holdninger, og målet er at udtrykke sig med skarphed og vid. Kommentarer modtages gerne på debat@berlingske.dk.

Intet kan man se med DSB

Bent Blüdnikow. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere

Pendlertalsmanden har købt bil

Bent Blüdnikow

Jyllands-Posten undrer sig i en leder over de lange togtider og de høje priser. Avisen skriver: »Den rejsende, der i dag skal med 'lyntoget' de 300 km fra Aarhus til København, vil opleve en rejsetid på næsten tre timer. Til sammenligning tager det ca. to timer for et tog at tilbagelægge de 600 km mellem London og Paris.«

Kystbanen er endnu værre, for på kyststrækningen er der ustandselig forsinkelser, manglende pladser og længere rejsetider. De håbløse forhold, hvor man dagligt ser desperate passagerer, der atter kommer for sent på arbejde, har fået pendlertalsmanden Michael Randropp til at opsige sin postion som talsmand og han har nu købt sig en bil.

Den fhv. talsmand udtaler: »Jeg er hurtigere i København med bilen.«

Man sagde tidligere, at Mussolini fik togene til at gå til tiden i fascismens Italien. Historiske undersøgelser har vist, at dette ikke er korrekt, så togsituationen er ikke noget argument for, at vi får en diktator.

Stem på Liste Lars

Eva Selsing

Eva Selsing. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere

En anonym sponsor er så forliebt i Lars Løkke, at vedkommende vil erlægge fire millioner til at stifte et nyt parti med sin darling i front.

Det er helt klart noget, der bør prøves. Om ikke andet så for at give de politiske analytikere lidt at lege med, og, nåja, til almen morskab. Allerede ved navnet kan løjerne begynde, for hvad skulle sådan en sammenslutning af Lars og fans dog hedde? »Liste Lars«? »Nypolitisk kræmmerlaug«? »Duke Nukem 2.0«?

Kan vi ikke, sammen og på trods af uenigheder, bede til at Lars Løkke rejser sig fra asken som en smuk fugl fønix og giver Danmark i underholdning, hvad han ikke kunne mønstre i politisk og fædrelandsmæssig loyalitet?

Røde blinde vinkler

Peter Nedergaard

Peter Nedergaard. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere

Politikere til venstre for midten ved efterhånden så udmærket, at borgere reagerer på økonomiske incitamenter. De virker. Derfor lægger man afgifter på cigaretter, plasticposer og benzin. Adfærden påvirkes ganske enkelt på grund af prisforskelle på markedet. Men så er det alligevel som om fornuften nogle gange slår fra for de selvsamme politikere, når det drejer sig om incitamentet til at tage et job.

Da bliver adfærdsændringerne pludselig ikke noget, som man kan være sikker på. Det er jo fundamentalt set hverken færre eller flere penge, som styrer folk, når det drejer sig om at tage et job på arbejdsmarkedet, kan røde politikere finde på at ymte. Groft sagt undrer sig såre. Vi er en hund efter klarsyn og konsistens. Vi hader blinde vinkler.