Groft sagt har siden 1999 været Berlingskes mest polemiske spalte. Teksterne er alene udtryk for skribenternes holdninger, og målet er at udtrykke sig med skarphed og vid. Kommentarer modtages gerne på debat@berlingske.dk.

Idealisternes Danmark

Claes Kastholm Hansen: Få lande rummer vel så mange idealister som Danmark. De falder i to kategorier.

Claes Kastholm Hansen Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Johanne Schmidt-­Nielsen, der netop har fået tænketanken Ceveas idealist-pris, er et perfekt eksempel på dansk venstreorienteret idealisme, idet hun kæmper hensynsløst for det, hun tror på, bare staten betaler omkostningerne. Denne form for idealisme hører til i kategorien »snylteridealisme«. Nu toner en anden idealist-variant frem på den offentlige scene.

Det er B.T.s chefredaktør, Olav Skaaning Andersen, der bekendtgør, at han står urokkeligt fast på, at en kommende undersøgelseskommission ikke kan tvinge B.T. til at røbe, hvem der røbede Helle Thorning-Schmidts skatteafgørelse.

Olav Skaa­ning udtaler, at han hellere går i fængsel end bryder kildebeskyttelsen. Sådan taler et mandfolk, der profilerer sig fornemt i forhold til kildestikkeren Poul Madsen fra Ekstra Bladet. Til Olav Skaanings heroiske positur hører blot den detalje, at hvis der bliver tale om fængsel, så går det ikke ud over ham, men over hans forgænger som chefredaktør, Peter Brüchmann. Et fortræffeligt eksempel på borgerlig idealisme i kategorien »stedfortræder­idealisme«.