Groft sagt har siden 1999 været Berlingskes mest polemiske spalte. Teksterne er alene udtryk for skribenternes holdninger, og målet er at udtrykke sig med skarphed og vid. Kommentarer modtages gerne på debat@berlingske.dk.

Hyperkompleks center

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Hvordan i alverden kan et center være nationalt og så på samme tid være anti-nationalt? Det var Kristeligt Dagblad, der kunne meddele: »Nationalt historiecenter skal ikke være danskheds-center«. Det forstår jeg ikke.

Til alt held er formanden for historielærerne, Dennis H. Jacobsen, kommet med en forklaring. Han er imod, at det skal ligge i Jelling, fordi stedet er et problematisk symbol. På hvad mon? Jo, ser De: Jelling symboliserer den danske nationale fortælling, og det ville være uheldigt, at danmarkshistorien kom til at handle om danmarkshistorien. Jacobsen er en lærd seminarist, der har læst de tre bøger, som de alle læser. Han har skrevet bacheloropgave om det »hyperkomplekse samfund«. Centret må ikke formilde nationens historie »i snæver forstand«. Det skal se »ud i verden«. Det er aldrig lykkedes mig at finde en fremstilling af danmarkshistorien i snæver forstand. Måske betyder »at se ud i verden«, at man læser Lars Qvortrups bog »Det hyperkomplekse samfund«.

Jeg tror, at han er imod centret, fordi det er Dansk Folkepartis idé. Det er ikke stuerent, dvs. hyperkomplekst.