Groft sagt har siden 1999 været Berlingskes mest polemiske spalte. Teksterne er alene udtryk for skribenternes holdninger, og målet er at udtrykke sig med skarphed og vid. Kommentarer modtages gerne på debat@berlingske.dk.

Hvorfor skal indsatte i fængslerne have det bedre end ældre på plejehjem?

Peter Nedergaard. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere

Fangerne på luksusferie

Peter Nedergaard

Kriminalforsorgen under justitsminister Søren Pape Poulsen (K) sørger godt for sine indsatte i fængslerne. Det nyopførte Storstrøms Fængsel i Nørre Alslev på Falster til en milliard kroner er næsten indrettet som et firstjernet hotel. Det er indrettet med kunst for millioner af kroner, topmoderne sports- og træningsfaciliteter, velassorteret købmand, køkkener som på gode restauranter og gode toiletforhold på værelserne/cellerne.

Groft sagt er på ingen måde grøn af misundelse. Vi mener blot, at f.eks. de danske plejehjem burde indrettes med samme sans for kvalitet. Sidstnævnte bebos endda af personer, der helt overvejende har bidraget positivt til det danske samfund. Derfor foreslår vi, at regeringen udsteder en såkaldt fangegaranti: Fremover må ingen plejehjem indrettes med en lavere standard end Storstrøm Fængsel.

Karakterfast

Lars Møller

Lars Møller. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere

Groft sagt synes om karakterfaste mennesker med holdninger, der ikke tager hensyn til andet end deres egne meninger. Et af disse stædige, men beundringsværdige mennesker, er Peter Kofod, DFs spidskandidat til Europa-Parlamentsudvalget. Han fastholder, at danskerne skal stemme om EU-medlemskab, fordi DF er modstander af EU. Det påvirker ham ikke, at Pernille Skipper (EL) fastslår, at partiet ikke stiller op til valget med et krav om en folkeafstemning om at få Danmark ud af EU.

Peter Kofod mener dog højst overraskende, at Danmark skal tænke på Danmarks interesser. Hvordan det harmonerer med at forlade EU, fremgår ikke. Groft sagt er dog overbevist om, at han fastholder og formentlig agter at indføre britiske tilstande i Folketinget. Det bliver underholdende.

Ask Jerichow

Hans Hauge

Hans Hauge. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere

Hvordan kan det være, at udenlandske statsledere aldrig spørger Politiken-journalist Anders Jerichow om et godt råd? Måske kender de ham ikke, og det er en skam. Han ved meget.

Han ved, hvordan man skal lede England, men det ved Theresa May ikke. Hun er ifølge Jerichow en »elendig politiker« og en »sløj rollemodel«. Det er nok, fordi hun var imod Brexit i sin tid. Nu har hun så forsøgt at forhandle med EU om noget, hun var imod, ligesom da Uffe Ellemann skulle til NATO og fortælle om fodnoter. Vi husker, at Danmark var splittet engang, ikke?

Jerichow har fundet på, at briterne mangler en fører. For en fører har »et synspunkt«, der ikke skal tage hensyn til sådan noget pjat som et folkeflertal. Der er altid et nyt valg, som Jerichow siger. Sagde han mon det, da Danmark blev medlem af EF? Gad vide om han som de fleste røde dengang var imod EF?