Groft sagt har siden 1999 været Berlingskes mest polemiske spalte. Teksterne er alene udtryk for skribenternes holdninger, og målet er at udtrykke sig med skarphed og vid. Kommentarer modtages gerne på debat@berlingske.dk.

Hvor er det dog synd for de svage kvinder Støjberg og Frederiksen

Niels Jespersen. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere

Svage kvinder på borgen

Niels Jespersen

I Danmark sidder mænd i toppen af de »tunge« ministerier, men kvinder bestrider de »bløde« ministerposter. Det er et udtryk for, at de herrer, der sidder på magten, ikke vil afgive den. Det er budskabet fra Birgitte Possing, der er professor i antropologi og forfatter til bogen »Argumenter imod kvinder«. Hun mener det er udtryk for »magttænkning, at man tror, at kun det ene køn kan forvalte de tunge områder som for eksempel finans, skat og forsvar. Det er så konservativt kønsmæssigt, at det gør helt ondt.«

Udover at det er skarpt observeret, at politik handler om magttænkning og at Lars Løkke meget nødigt vil afgive sin magt til en kvinde (eller nogen anden for den sags skyld), så vil Groft Sagt sende en medlidende tanke til de to bløde kvinder, Inger Støjberg og Mette Frederiksen. Det er godt, at vi har en professor i antropologi til at huske dem på, hvorfor de ikke kan forvalte tunge politikområder.

Ørntoft som nationalist

Hans Hauge

»Læsere« ynder åbenbart såkaldte »dystopiske« romaner. Dystopien er en litterær konvention, som vi kender fra George Orwells »1984«. Theis Ørntofts dystopi »Solar«, som deler titel med Ian McEwans økoroman »Solar«, er blevet nomineret af læserne. Ørntoft mener, at vi lever i en tid, der er umulig at leve i, men han klarer sig nok fint i sin lejlighed på Nørrebro – hvor ellers skal en digter bo?

Ørntoft har en besynderlig teori om sin egen roman, som også er en såkaldt autofiktion (auto=selvet som fiktion). Autofiktion er en litterær parallel til nationalisme! Siger han. Har vi forstået det ret? Orwells roman var en hyldest til det ægte England, og er mon Ørntofts dybest set en roman om kærlighed til fædrelandet? Ja, det lyder godt nok underligt. Digtere kan da ikke elske Danmark, vel?

DF-budding

Peter Nedergaard

Svend Auken sagde engang om de Radikale, at »Radikal politik er som at sømme budding op på en væg.« Bag det udsagn lå, at man aldrig kunne vide, hvor partiet stod. Det kunne pludselig skifte mening af opportunistiske årsager på grund af pres fra opinionen.

Måske er det alle partiers lod at have en rygrad af budding, hvis de ønsker en rolle i midten af dansk politik. I hvert fald har Dansk Folkeparti nu også meldt sig på banen med en sådan rygrad. Først blev den meget dyre omfartsvej rundt om Mariager nedskaleret ganske voldsomt. Selv om den DF-trafikpolitiske ordfører, Kim Christiansen, havde forsvoret, at det ville ske. Efterfølgende meldte DF så ud, at man alligevel ville acceptere et Radio 24Syv placeret i det storkøbenhavnske. Tak for budding, Kristian Thulesen Dahl.