Groft sagt har siden 1999 været Berlingskes mest polemiske spalte. Teksterne er alene udtryk for skribenternes holdninger, og målet er at udtrykke sig med skarphed og vid. Kommentarer modtages gerne på debat@berlingske.dk.

Hvis Thorning var fejlcastet og en tragedie for S, hvad var Lykketoft så, mens han var formand?

Jarl Cordua. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere

Fejlcastet tragedie

Jarl Cordua

Politik er et teater, mener nogle. Derfor kræver det i politik ligesom i det rigtige teater, at man caster den rigtige i hovedrollen. Her havde socialdemokraterne et problem, ifølge Mogens Lykketoft, da partiets medlemmer tilbage i 2005 valgte Helle Thorning-Schmidt til ny formand og dermed hans afløser ved en urafstemning, hvor alle medlemmer kunne stemme.

Hun var simpelthen »fejlcastet« i rollen, skriver Lykketoft i sine erindringer, der lover drama til bogkøberne og kalder valget af Thorning intet mindre end en »tragedie for Socialdemokratiet«.

Vox populi – vox dei. Folket stemme er Guds stemme, kunne man indvende mod Lykketoft, idet folket »fejlcastede« Helle Thorning-Schmidt ikke bare én gang ved valgurnerne, men hele to gange, da hun i modsætning til Lykketoft præsterede at besætte statsministerposten i 2011.

Groft sagt funderer: Hvis Thorning var fejlcastet og en tragedie for S, hvad var Lykketoft så, mens han var formand?

Nu er det nok

Lars Møller

Lars Møller. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere

Nu må Groft sagt kalde til orden og forlange, at uvederhæftige personer, politiske modstandere og satirikere holder op med at anvende statsministerens særlige rådgiver, Martin Rossen, som åndelig neglefil.

Mange er enig med Groft sagt, herunder ikke mindst chefredaktør Jens Jonatan Steen på den absolut uafhængige og selvstændige netavis Pio, folketingsmedlem Rasmus Stoklund (S) samt det tavse flertal. Det er galt at udstille en embedsmand som Martin Rossen, bare fordi han deltager på lige fod med andre ministre i møder i de to tungeste udvalg i det danske demokrati, og Groft sagt aner en form for jalousi hos de fleste kritikere.

De fik ikke selv ideen til denne geniale omgåelse af ministeransvarlighedsloven, og det er de sure over. Almindelig gammeldags brødnid.

Den lille racisme

Hans Hauge

Hans Hauge. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere

I nutidens Danmark, mener 130 psykologer, bor der en »lille« racist i de fleste danskere. Denne indre racist udtrykkes i sproget eller rettere i noget, der omgiver sproget, tonen. Synes vi, at har hørt det før? Juraprofessor Peter Lauritsen fra Aarhus, udtaler, at tonen »bør ændres«. Ved lov?

Det er de nationalkonservative, der taler grimt. De bør tale pænt. De indvandrere, der tales grimt om, bliver psykisk syge. Indvandrerne var psykisk syge, da de ankom, og nu bliver de endnu sygere på grund af de nationalkonservative. Hvad vil juristerne, lægerne og psykologerne gøre? Det er jo de nationalkonservative, der er syge i hovedet. Kan man forbyde dem at sige noget ved lov? Kan de genopdrages?

Men det er ikke vores skyld, siger den nationalkonservative Marcus Knuth (V). Det er Rasmus Paludans skyld det hele. Herligt: Vi har en syndebuk, og den slags kan fjernes.