Groft sagt har siden 1999 været Berlingskes mest polemiske spalte. Teksterne er alene udtryk for skribenternes holdninger, og målet er at udtrykke sig med skarphed og vid. Kommentarer modtages gerne på debat@berlingske.dk.

Hvis politik var en sportsgren, ville det ikke være tennis eller golf, men ishockey eller rugby

Peter Nedergaard. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere

Kontaktsport

Peter Nedergaard

Nogle tror, at politik er en nobel sportsgren lidt á la tennis, golf eller til nød basketball. Det er måske fordi, man kun hører skåltalerne. De er vigtige. Bevares. Men de er ikke kendetegnende for politik som sportsgren lige så lidt, som det kun er ismassen oven over vandet, der karakteriserer et isbjerg.

Politik er først og fremmest ishockey, håndbold og endda nogle gange rugby. Sportsgrene, hvor man kun skal være med, hvis man kan tage og give knubs. Selvfølgelig gælder der stadig visse regler for, hvor langt man kan gå. Ikke alt tilladt. På ingen måde. Især da ikke, hvis dommeren pludselig ser, hvad der foregår.

Tak, tak, tak

Hans Hauge

Hans Hauge. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere

Det er altid en oplevelse at se på sådan noget som en »Høring i Sundheds- og Ældreudvalget om et sammenhængende sundhedsvæsen«. Formen er en oplevelse. Alle er meget høflige. Der siges tak hele tiden for det gode endog dejlige oplæg og det gode spørgsmål. Den slags har de lært i skolen, hvor børn bør roses for de små keramikfade, de laver.

Oplæg foregår på den måde, at oplægsholderen bidrager med småord, idet resten læses op fra »slides«. Tilhørerne tager billeder af »slaitsene«, men det behøver de ikke, siges det, for de får alle »slaitsene« bagefter. Hvorfor mon så »slaitsene« bliver læst højt? For hyggens skyld?

Sproget er specielt: ordet »national« er med tryk på første stavelse, og der tales om »governance«, Bermuda trekanter og »hellig treenighed«. Den sproglige kreativitet er enestående. Bortset fra det var det en høring helt blottet for politik. I stedet for at tale politik siger man tak. Det skal de nu ikke have tak for.