Groft sagt har siden 1999 været Berlingskes mest polemiske spalte. Teksterne er alene udtryk for skribenternes holdninger, og målet er at udtrykke sig med skarphed og vid. Kommentarer modtages gerne på debat@berlingske.dk.

Hvis Herning vil være USA, skal man gøre som i USA

Hans Hauge. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere

USA i Herning

Hans Hauge

Prærien er kommet til heden, eller amerikaniseringen har ramt Herning Gymnasium. Danskere vil være amerikanere. Og have amerikanske helte og fjender. Helst sorte helte. Et par 3.Ger legede sorte, for de sorte er så eksotiske. Gymnasiets rektor redegjorde for, at gymnasiet har en amerikansk »mangfoldighedskultur«, men han har misforstået, hvad det betyder. Han tror, det betyder retten til blackfacing. Den slags gør man altså ikke i USA. Det må de lære i Herning.

De bruger vel heller ikke n-ordet? Og de siger vel heller ikke »indianer«. Nej, nu må de lære det. Hvis vi skal være USA, skal man gøre som i USA. De har fået en krænkelseskultur i Herning, og de krænkede fire piger var næppe unge blonde piger.

Ups

Lars Møller

Lars Møller. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere

Den konservative EU-spidskandidat Pernille Weiss mente, at ti mio. migranter fra Afrika ikke kunne afskrække EU, fordi man i de kommende år ville mangle arbejdskraft. Det var ikke traditionel konservativ politik, og hun erkendte, at visionen kunne være en udfordring, men den kunne overkommes. Hun har nemlig besøgt kommuner med fællesspisning, og en virksomhed med 28 forskellige nationaliteter.

Stillet over for disse nagelfaste kendsgerninger havde Groft sagt egentlig tænkt sig at ændre holdning. Stor var skuffelsen derfor, da intelligentsiaen i Det Konservative Folkeparti tog afstand fra visionen.

Større var skuffelsen, da Pernille erkendte, at det var en smutter. Hun mente det alligevel ikke. Groft sagt vil anbefale, at man tænker inden man taler. Det er bare et godt råd.

Med uvidenhed skal land bygges

Peter Nedergaard

Peter Nedergaard. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere

Pia Adelsteen fra Dansk Folkeparti har med alle midler fået presset et projekt igennem til ti millioner kroner, som drejer sig om at stikke nogle plasticrør ned i sandet i håbet om, at det mindsker kysterosionen på Vestkysten. Sagkundskaben har ellers analyseret projektet og konkluderet, at det er spild af penge.

Det har dog ikke stoppet Adelsteen. Som formand for Miljøudvalget i Folketinget fik Adelsteen forhindret, at der blev gennemført en uvildig høring, hvor eksperterne kunne fremlægge deres viden om projektet, i forbindelse med, at forslaget var til behandling i udvalget. »Hvad skal jeg med viden og sagkundskab, når jeg hellere vil bruge skattekronerne på baggrund af mine egne fornemmelser,« synes Adelsteen at tænke.