Groft sagt har siden 1999 været Berlingskes mest polemiske spalte. Teksterne er alene udtryk for skribenternes holdninger, og målet er at udtrykke sig med skarphed og vid. Kommentarer modtages gerne på debat@berlingske.dk.

Hvis en tosse brændte Bibelen af og sagde tåbeligheder, ville reaktionen nok være medlidenhed, overbærenhed eller ligegyldighed

Lars Møller. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere

Mon dog?

Lars Møller

Ifølge Sikandar Siddique, folketingskandidat for Alternativet, ville en imam, der havde sagt det samme som Rasmus Paludan blive knaldet for at opildne til terror og drab. Groft sagt er absolut ikke sikker. Hvis en hvilken som helst anden person var mødt op i et hvilken som helst andet miljø og havde afbrændt og/eller kastet med Bibelen med eller uden omviklet bacon og sagt tåbeligheder, ville reaktionen formentlig have været af lige dele medlidenhed, overbærenhed eller total ligegyldighed. Den måbende tilskuermængde ville på kort tid være blevet reduceret til et par stykker med interesse for mental hygiejne. Resten var fortsat med dagens dont. En provokatør er helt afhængig af at man lader sig provokere. Sker det ikke er det et kæmpe nederlag for provokatøren.

Ego-arkitekter, nej tak

Peter Nedergaard

Peter Nedergaard. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere

Storbyer verden over udsættes i disse år for massiv vandalisme, når arkitekter vader ind og placerer deres arkitekturprojekter uden hensyn til omgivelserne. Uden hensyn til historien. Uden hensyn til borgerne, som skal have med dem at gøre. Projekterne er tilsyneladende mest skabt for at gøre opmærksom på arkitekterne inden for deres egne cirkler. Oversat til støj svarer disse arkitekturværker til en konstant udledning af 110 decibel. Synsnerverne tager simpelt hen skade. Muligvis vinder denne bygningsarkitektur præmier i lukkede arkitektloger, men byernes borgere forbander dem og deres kulde, deres slikkede beton, deres overdrevne glasfacader og deres forvredne former. Groft sagt foreslår, at byerne omdannes til ego-arkitekt frie zoner.

Dybdeborende teater

Hans Hauge

Hans Hauge. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere

Per Højholt sagde, at virkeligheden var Herning Svineslagteri. I dag er virkeligheden en lille svensk by med nynazister i. Skaber man teater om dem, bliver det »dybdeborende historier om virkeligheden«. Det fortæller den nye teaterchef for Mungo Park i Allerød, Anna Malzer, til en journalist, mens hun sidder med sin laptop på en café på Ydre Nørrebro. Man er vel moderne.  Anna var på eventyr på fodrejsen til en landsby i Sverige sammen med en dramatiker. De boede endog på vandrehjem. Hvor eksotisk. Og de mødte en virkelig, levende nynazist. Hvor dramatisk. Malzer ved, at teatret lider af publikumsmangel. De unge kommer ikke. Hun vil, at de skal »spejle sig« i fælleseuropæiske problemstillinger. Hun sætter nemlig problemer under debat. Teatret er ej blot til lyst. Gid de unge vil vandre til Allerød og se de dybdeborende historier om virkeligheden.