Groft sagt har siden 1999 været Berlingskes mest polemiske spalte. Teksterne er alene udtryk for skribenternes holdninger, og målet er at udtrykke sig med skarphed og vid. Kommentarer modtages gerne på debat@berlingske.dk.

Hvis Danmark var en person, burde landet indlægges på et psykiatrisk hospital

Peter Nedergaard. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Storhedsvanvid

Peter Nedergaard

Forud for 1658 forsøgte Danmark at give den som nordeuropæisk stormagt. Resultatet blev, at vi mistede Skåne, Halland og Blekinge. Op til 1814 var vi i en alliancepartner med svage Frankrig mod stærke Storbritannien. Vi tabte Norge.

I årene forud for 1864 agerede vi, som om vi kunne vinde en krig mod Preussen. Væk var Slesvig-Holsten. I årevis forsøgte vi at pådutte diverse lande andelsmodellen og den danske arbejdsmarkedsmodel. Uden held.

I 1983 vedtog vi verdens mest liberale flygtningelov. Vi skulle frelse alle flygtninge. Vi fik verdens mest vidtgående klimalov, fordi alle verdens lande så ville lade sig inspirere. Vi sendte soldater og massevis af milliarder kroner til Afghanistan, fordi vi ville opbygge landets demokrati.

Hvis Danmark var en person, ville Groft sagt så skulle anbefale indlæggelse på et psykiatrisk hospital med diagnosen storhedsvanvid?

Hans Hauge. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere

Kunsten atter fri (for publikum)

Hans Hauge

Kunst og måske også kulturen har haft det hårdt dels på grund af coronaen og dels på grund af Socialdemokratiet. Nu lysner det. Restriktionerne er væk. Ministeren er ny. Folket kan igen strømme til koncerter.

Forleden var der i Glassalen i Tivoli en koncert med lieder. Musik af Grieg, Schumann og Wolf. Kvaliteten var helt i top, men det kniber med kvantiteten. Der mødte 30 mennesker op, så det hele lignede, da Elisabeth Friis mødte Kresten Skjern til operaaften i Korsbæk.

På omtrent samme tid var statsministeren til koncert sammen med Odenses borgmester. Det var noget helt andet: Patina og Folkeklubben spillede, hvad det så ellers er for noget. Men det var en »skøn aften«. Der er nu også klasseforskel på Den fynske landsby og Glassalen.