Groft sagt har siden 1999 været Berlingskes mest polemiske spalte. Teksterne er alene udtryk for skribenternes holdninger, og målet er at udtrykke sig med skarphed og vid. Kommentarer modtages gerne på debat@berlingske.dk.

Hvem byggede USA?

De hvide har bygget USA. Det mener folketingsmedlem Kenneth Kristensen Berth fra Dansk Folkeparti.

»Andelen af hvide, altså angelsaksere, i USA har altid været meget høj,« erklærede DFeren i Debatten på DR2. Var tyskere, irere, polakker, italienere og jøder ikke også med? Var der ikke også franskmænd, skandinaver – og du almægtige – ligefrem slaver fra Afrika?

Kenneth Kristensen Berths interesse for hvidhed kan jo skyldes, at han selv er en smule bleg. Men måske skulle han alligevel overveje, om USAs storhed skyldes landets liberale politiske institutioner frem for dets etniciteter? Og USAs racer? Man må være lidt galt afmarcheret for at tildele dem en rolle.

Som reaktion på ovenstående 'Groft sagt' har redaktioonen modtaget følgende læserbrev:

Rystende at beskylde mig for racisme
Forleden deltog jeg i Debatten på DR2 og redegjorde for årsagerne til, at USA er blevet det land, vi kender i dag. Nu følger Edith Thingstrup, der som bekendt nærer et patologisk had til Dansk Folkeparti, op herpå i sin »Groft sagt« 23. januar, hvor hun insinuerer, at det forhold, at jeg påpegede, at andelen af hvide angel-saksere (såkaldte WASPs) historisk altid har været høj i USA skulle være udtryk for, at jeg har en interesse i »hvidhed«.
Faktum er, at det amerikanske samfund er formet af de værdier, normer og den politiske kultur, som angel-saksiske protestanter tog med sig til USA. Hvis man skulle være i tvivl om, hvilke de er, kan man jo starte hos Max Weber.
Det er i øvrigt ubestridt i den seriøse historiske forskning, at det forholder sig sådan. Edith Thingstrup har næppe set Debatten for så ville hun have erfaret, at hendes partifælle Mads Fuglede gav mig fuldstændig ret i mine betragtninger om »hvidhed«. Men måske mener Edith Thingstrup også, at Mads Fuglede er racist?
Faktum er, at Edith Thingstrup enten er uvidende om amerikansk historie eller decideret uvederhæftig. Uanset hvad, er det for en dame, der betragter sig selv som belæst og beleven, uantageligt, og jeg forventer naturligvis en undskyldning fra hende. Kenneth Kristensen Berth, MF (DF), EU-ordfører og næstfmd. f. Europaudvalget