Groft sagt har siden 1999 været Berlingskes mest polemiske spalte. Teksterne er alene udtryk for skribenternes holdninger, og målet er at udtrykke sig med skarphed og vid. Kommentarer modtages gerne på debat@berlingske.dk.

Hov, kom Hamas uforvarende til at støtte Israels ret til militære aktioner i Gaza?

Peter Nedergaard. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere

Trusler langs grænserne

Peter Nedergaard

»Tyrkiet har ret til at forsvare sig selv og fjerne truslerne langs landets grænser,« proklamerede palæstinensiske Hamas for nylig. Muligvis er støtten fra Hamas til Tyrkiets invasion rettet mod kurderne i Syrien en måde for Hamas at sige tak til den tyrkiske præsident Erdogan på.

Sidstnævnte har de seneste år støttet palæstinenserne på forskellig vis. Under alle omstændigheder er Hamas’ argumentation interessant.

Næste gang, Israel må gå ind i Gaza for at fjerne de evindeligt raketaffyrende faciliteter i det Hamas-styrede område, regner vi da derfor med en udtalelse fra samme Hamas á la: »Israel har ret til at forsvare sig selv og fjerne truslerne langs landets grænser.« Men det er måske at forlange FOR megen logik og konsistens?

Det må være skizofreni

Eva Selsing

Eva Selsing. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere

Midt under den permanente kampagne mod Trump, som medierne har kørt siden 2016, er der sket noget sært. Efter USAs delvise tilbagetrækning fra Syrien er det nemlig kommet frem, at farlige IS-folk muligvis vil flygte. Hvortil Trump siger: »Tja, de kommer vel til at flygte til Europa. Det er der, de vil hen. Det er deres hjem.« Hvilket sådan set er sandt; et resultat af den internationale, grænsenedbrydende humanisme (hvis sprængfarlige, knivstikkende eller machetehuggende realitet desværre viser sig en kende medmenneskeligt udfordrende i disse år).

Og det vækker harme i det reporterende, hvilket er besynderligt. For pludselig ville man åbenbart gerne vide af ham. Sådan efter drilleballon og daglige, svulstigt-sladrende-bitre overskrifter gennem flere år. Pludselig ville man have hans hjælp til at lave liberalisme eller sikre fred, eller noget.

Det er lige til at blive forvirret af. Gad vide, om man skulle hidkalde en clairvoyant eller kraniosakralskørbugsbehandler til at fjerndiagnosticere denne aparte medieadfærd. Det er jo så populært i disse tider.