Groft sagt har siden 1999 været Berlingskes mest polemiske spalte. Teksterne er alene udtryk for skribenternes holdninger, og målet er at udtrykke sig med skarphed og vid. Kommentarer modtages gerne på debat@berlingske.dk.

Henrik Højlunds »åndsfrihed« bliver åbenbart indskrænket, fordi folk synes, at han er idiot

Niels Jespersen. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere

Åndsfrihed og idioti

Niels Jespersen

Henrik Højlund, valgmenighedspræst i Aarhus Bykirke, kan ikke forstå, at folk ikke falder i svime over hans forstokkede holdninger til homoseksuelle. Derfor rejser han land og rige rundt med jeremiader om, hvordan hans »åndsfrihed« bliver indskrænket. Det uden at kunne pege på andet, end at folk bruger deres grundlovsgivne ret til at mene, at manden er idiot.

Senest har han forfattet et indlæg, hvor han igen-igen skriver om, hvordan han oplever »sex mellem to af samme køn som stridende imod naturens egen 'normsætning’«.

Groft Sagt nænner næsten ikke at påpege over for den stakkels præst, at ikke alene er homoseksualitet ganske udbredt i naturen. Det samme er pædofili og kannibalisme. Hvis Højlund vil leve efter naturens bud, så siger Groft Sagt tak for altervin.

STÅ af

Peter Nedergaard

Peter Nedergaard. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere

Akademikerarbejdsløsheden er høj. Der kommer hundredvis af kandidater ud på markedet, som har vanskeligt ved at finde et job. Det skyldes både deres antal og deres manglende relevante kvalifikationer.

En del af baggrunden er, at institutterne får midler på baggrund af såkaldte studenterårsværk – kaldet STÅ – som reflekterer antallet af beståede prøver. Institutterne har derfor mange incitamenter til at producere flest mulige kandidater lettest muligt, men ingen direkte incitamenter til at sikre dem et uddannelsesindhold, som giver et job. Groft sagt er løsningsorienteret:

Vi foreslår, at institutterne i stedet aflønnes efter, om kandidaterne er i job inden for et år. Er de ikke det, trækkes de i tilskud, hvad det har kostet at uddanne den arbejdsløse. Pengene fordeles til de institutter, som får de studerende i job. Prøv det, kære politikere. Incitamenter virker!