Groft sagt har siden 1999 været Berlingskes mest polemiske spalte. Teksterne er alene udtryk for skribenternes holdninger, og målet er at udtrykke sig med skarphed og vid. Kommentarer modtages gerne på debat@berlingske.dk.

Hassan-effekten

Politik er fuld af effekter. Og dermed mener vi ikke bare døde ting, såsom rygekabiner, Rolex-ure og Gucci-tasker. Der var for eksempel Connie-effekten og Lene-effekten. Og nu kommer så Hassan-effekten.

»Hvad går den ud på?« spørger De måske, og vi har et bud.

Hassan-effekten er tydeligvis at kanalisere sit partis potente mærkesager – »respekt«, »tolerance« og »solidaritet« – ud til offentligheden. De ved, praktisere det, man prædiker. Til lejligheden kan vi erindre, da Hassan for ikke længe siden kaldte eksempelvis Henrik Dahl og Kristian Ditlev Jensen for henholdsvis et »højreorienteret svin« og et »overvægtigt kadaver« samt »fede svin«.

Joja, det kan synes, som om Hassan ikke er spor respektfuld, tolerant og solidarisk alligevel – men det er ikke korrekt. Han udstrækker bare ikke disse dyder til at gælde de højreorienterede svin, de tykke og så dem, der ligner kadavere. Hver mand sin smag, jo.

Tillykke til Nationalpartiet – den er så godt som hjemme.