Groft sagt har siden 1999 været Berlingskes mest polemiske spalte. Teksterne er alene udtryk for skribenternes holdninger, og målet er at udtrykke sig med skarphed og vid. Kommentarer modtages gerne på debat@berlingske.dk.

Hans Hauge i Groft sagt: Jan Guillou hyldede Saddam Hussein som en fremsynet god leder

Hans Hauge. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Jan Guillou og Saddam Hussein

Hans Hauge

Den svenske forfatter Jan Guillou er blevet 75. Han skriver triviallitteratur. Han kaldes af Bo Tao Michaëlis i Politiken en »aristokratisk socialist«, og det giver jo ingen mening, men pyt med det. Michaëlis har været på Wikipedia, og der har han fundet en masse oplysninger, som han derefter har fjernet, så læserne får et glansbillede af den populære forfatter, som har fået Leninprisen.

Hvad har Michaëlis udeladt? Guillou skrev med sin eks-kone en bog om Irak, hvori han lovpriste Saddam Hussein, som ifølge Guillou var en fremsynet god leder. Naturligvis støtter han palæstinenserne i deres kamp mod jøderne, og naturligvis afskyer han danskerne. Derfor er han en god forfatter, der skriver kvalitetslitteratur.

Dumme straffe

Eva Selsing

Eva Selsing. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere

Bandepakkerne lader til at have i hvert fald én positiv effekt: de afstumpede typer kan nu idømmes dobbelte fængselsstraffe. Godt nyt for alle os, der ikke er glade for bandevold; dårligt nyt for juristerne og deres klakører, der kvier sig ved såvel straf i sig selv som ved at gøre de skadevoldende kede af det.

Som en Loyal To Familia-forsvarer beklagende siger: »Jeg tror, at skærpelserne vil ændre vores opfattelse af, hvad der er en rimelig straf og smitte af på andre lovområder, fordi man vænner sig til lyden af, at folk får 20 års fængsel.«

Øv altså. Tænk, at man i 2019 stadig kan ønske at honorere ofre og det fredelige samfund ved at smide gerningsmænd i fængsel. Var vi ikke kommet videre? Tilsyneladende ikke – og hurra for det!

Vindende politik

Lars Møller

Lars Møller. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere

Partierne er begyndt at forberede sig til det kommende folketingsvalg. De positionerer sig med deres vigtigste politiske forslag, som skal sikre et godt valgresultat.

DF har allerede annonceret et vigtigt forslag om at skelne mellem by- og landkatte. K vil indføre topskattelettelser, og nu kommer S med to valgvindende forslag. Et forslag, der skal nedbringe antallet af indbrud, som godt nok er det laveste i årevis, men ifølge Trine Bramsen er hvert eneste indbrud et overgreb på en familie. Groft sagt er enig heri.

Det sidste forslag, som helt sikkert vil sikre en socialdemokratisk valgsejr, er indførelsen af et kørekort til fyrværkeri. Ifølge samme Trine Bramsen vil dette nedbringe antallet af øjenskader især for børn. Og hvem kan være imod det?