Groft sagt har siden 1999 været Berlingskes mest polemiske spalte. Teksterne er alene udtryk for skribenternes holdninger, og målet er at udtrykke sig med skarphed og vid. Kommentarer modtages gerne på debat@berlingske.dk.

Groft sagt: Vi skal have mere tysk, ikke mindre, i skolerne. Sofort!

Peter Nedergaard. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere

Det er en tysker!

Peter Nedergaard

Tenna Bay er folkeskolelærer og udtaler i en artikel i Folkeskolen, at skoledagen bør afkortes ved at skære faget tysk bort. »Jeg synes, at tysk er en uddød kompetence, når vi er så internationale efterhånden, at al kommunikation foregår på engelsk, også selvom man snakker med tyskere. […] Og selvom man så prøver at klunte sig frem på tysk, så forstår de fleste tyskere godt engelsk. Tyskernes niveau i engelsk har jo nemlig også rykket sig de sidste år«. Groft sagt undrer sig såre over ræsonnementet. For det første er tysk mere nødvendigt i dag, fordi Tyskland er Danmarks vigtigste politiske og økonomiske partner i disse post Brexit-tider. For det andet er og bliver tysk indgangen til ordentligt samkvem med tyskere – og østrigere og schweizere. For det tredje er svaret på det lavere tyskniveau i danske skoler ikke mindre tysk. Det er mere tysk. Besser jetzt als später.

Hans Hauge. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere

Presselogens positivister

Hans Hauge

Der sidder fire personer i »Presselogen« på underholdningsmediet TV 2. Af og til bryder en femte person ind, hvorved en af de fire første forsvinder. De diskuterer Syrien-børn. De er alle enige. De har samme »filosofi«. Er de mon klar over det? Jo, det går vi ud fra, selvom filosofikum for længst er afskaffet. De er enige om, at der findes to »spor« eller »temperamenter« (de bruger den slags ord): På den ene side er der journalistiske, objektive kriterier, som er en metode, og som har med integritet at gøre. Så på den anden side findes der holdninger, meninger, agendaer og endog »aktivisme«. De fire er enige om, at noget »er«, og noget »bør« være. Hvor har de den forsimplede filosofi fra? Den hedder logisk empirisme eller logisk positivisme. Den dyrkede de i Wien før Første Verdenskrig. Hvem har dog indpodet denne filosofi i alle de fem hoveder? Og med hvilken interesse?