Groft sagt har siden 1999 været Berlingskes mest polemiske spalte. Teksterne er alene udtryk for skribenternes holdninger, og målet er at udtrykke sig med skarphed og vid. Kommentarer modtages gerne på debat@berlingske.dk.

Groft sagt: Vi er på vej til Orwells skrækscenario med tankepoliti

Bent Blüdnikow. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere

Tankepolitiet er næste skridt

Bent Blüdnikow¨
De seneste sager om sexisme er kun begyndelsen på en frygtindgydende udvikling. Nu anklages mænd for at have taget piger på låret eller danset for tæt med dem. Det næste skridt er at fjerne deres urene tanker.

Det hele er beskrevet i George Orwells forrygende roman »1984«. I romanen lader Orwell hovedpersonen Winston Smith have tanker, som tankepolitiet i den totalitære stat ikke vil tolerere. Smith arresteres sammen med sin kæreste og hans bødlers mål er at få ham til at tænke anderledes. Hans tilståelse interesserer dem sådan set ikke så meget. Smith knækker under forhør og tortur og forråder sin kæreste og ender som en knækket mand, og den totalitære stat får sin vilje; Smith giver efter og tænker, som staten vil have.

Vi er på vej til Orwells skrækscenario. Nu indrømmer mænd deres ugerninger og undskylder over for kvinder, der anklager dem. Også forbrydelser, de næppe har begået. Næste skridt er at ændre deres beskidte tanker.

Eva Selsing. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere

Omsorgsfulde Søs

Eva Selsing

Omsorgsnyt! Forleden skulle en tidligere radikal minister, Christian Friis Bach, deltage i en TV-udsendelse om sexkrænkelser. Men lige inden han skulle på, blev han trukket til side og fik at vide, at man ikke kunne bruge ham, fordi der ifølge en kilde verserede rygter om, at han selv havde krænket nogen. Kilden viste sig at være kommentator, forfatter til bog om stærke kvinder og »stem på en kvinde!«-fraseudsiger Søs Marie Serup.

Serup har efterfølgende skrevet, at hun blandt andet gjorde TV-redaktionen opmærksom på rygterne, fordi »det kunne blive forfærdeligt for Christian«, hvis han deltog, og rygterne kom frem. Aha. Det var altså for at beskytte Friis Bach. Hvilken hjertensgodhed, hvilken omsorg. Men mon ikke både han og alle andre mænd på planeten helst så sig fri for denne både fordækte og manipulerende gestus?