Groft sagt har siden 1999 været Berlingskes mest polemiske spalte. Teksterne er alene udtryk for skribenternes holdninger, og målet er at udtrykke sig med skarphed og vid. Kommentarer modtages gerne på debat@berlingske.dk.

Groft sagt: Vi er i gang med at sende nærmest ubetalelige regninger ind i børneværelserne

Peter Nedergaard. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere

Peter Nedergaard

Alle er vilde med gældsætning for tiden. USA gældsætter sig på livet løs. I Europa gældsætter stort set alle lande sig stærkt for at imødegå coronakrisens økonomiske konsekvenser. Selv på EU-plan, hvor man ellers har hyldet princippet om, at der skal være ligevægt på budgettet,  foreslår Macron og Merkel nu en gældsætning for 500 mia. euro.

Groft sagt er udmærket klar over, at en vis gældsætning i en begrænset periode kan være en nødvendighed for at komme hinsides coronakrisen med det økonomiske skind på næsen. Vi er imidlertid gebommerligt bekymrede for gældsætningsrusen. Nogle må sporenstregs hæve stemmen for at gøre opmærksom på, at vi er i gang med at sende nærmest ubetalelige regninger ind i børneværelserne. Nogle må sige, at enhver generation skal svare sit, og at man ikke skal give efterkommerne en gældsfodlænke om benene?

Hans Hauge. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere

Max Weber i Slagelse

Hans Hauge

Det er ikke nogen hemmelighed, at DR og TV 2 ikke »dækker« de demonstrationer, som for tiden foregår i Slagelse og Korsør med Rasmus Paludan i centrum. Den slags kaldes i Tyskland »Lückenpresse« – dvs. noget udelades eller omtales ikke. Det skyldes, at TV dyrker en version af det, der i Sovjet hed »socialistisk realisme«. Den gik ud på, at billeder af virkeligheden på samme tid skulle være et billede og et forbillede – det skulle pege fremad og indgyde håb. Derfor fravalgte man det negative i samfundet.

Så på den måde afspejler medierne virkeligheden, men så findes der de sociale og ikke-socialistiske medier, og der kan man se Paludan, der konsekvent citerer den tyske sociolog Max Weber. Der som bekendt sagde, at det kun var staten, som havde voldsmonopol, og ikke masserne eller folket.