Groft sagt har siden 1999 været Berlingskes mest polemiske spalte. Teksterne er alene udtryk for skribenternes holdninger, og målet er at udtrykke sig med skarphed og vid. Kommentarer modtages gerne på debat@berlingske.dk.

Groft sagt: Venstres nye udlændingeudspil er gammel vin på nye flasker

Eva Selsing. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere

Venstres vintage udspil

Eva Selsing

Så kom Venstres lovede udlændingeudspil – som medlemmer af det hårdt pressede parti har refereret huldsaligt til som svar på anklager om kulturradikalisme. For Venstre står nemlig for en »fast og fair« udlændingepolitik med eller uden Inger Støjberg. Yes. Den frase har vi hørt siden Foghs æra, uden at den har materialiseret sig i en politik, der tilnærmelsesvist har kunnet løse problemerne. Men NU er tiden kommet. »En ny og konsekvent tilgang,« lover partiet på sin hjemmeside. Det lyder forjættet – hvori består så det nye?

Det er, viser det sig, ikke spor nyt. Venstre vil have flere indvandrere i arbejde og filosoferer sig frem til, at problemet med social kontrol er, at det holder kvinderne ude fra arbejdsmarkedet. Det er vist det, man kalder genbrug af flade, merkantile idéer.

Hans Hauge. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere

Oh, den vej til Mandalay

Hans Hauge

Den ældre del af befolkningen har et vist nostalgisk forhold til Burma, fordi de har hørt Four Jacks synge om Mulmein Pagoden. Derfor er vi i Danmark lidt mere fokuserede på Myanmar, som nu er det postkolonialt-korrekte ord, end på Mali eller Mongoliet. Myanmar var et emne i TV 2s underholdningsprogram News & Co, og meldingen var rystende: De har lukket Facebook i landet. Det vil sige, der findes faktisk områder i verden, hvor den amerikanske oligark Zuckerberg ikke kan bestemme. Det er godt nok ikke særlig demokratisk. Facebook-eksperten Astrid Haug skulle kommentere situationen. Det er sådan, sagde hun, at FB og Twitter kan bruges både til gode ting og til onde ting: frihed eller undertrykkelse. Har man hørt magen til klog tale. Det er fint, at lukke Twitter for præsidenter, men for dem i Rangoon, hvor de ti bud ikke gælder. Nej, den går ikke. Nu må FB ringe efter the Marines.