Groft sagt har siden 1999 været Berlingskes mest polemiske spalte. Teksterne er alene udtryk for skribenternes holdninger, og målet er at udtrykke sig med skarphed og vid. Kommentarer modtages gerne på debat@berlingske.dk.

Groft sagt: Venstre er nedgraderet til at være den mellemstore reje i Bajkalsøen

Eva Selsing. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere

Det knapt så store dyr

Eva Selsing

J. Ellemann-Jensen, formand for Venstre og indehaver af sølvske, er lidt presset for tiden. Den seneste meningsmåling giver hans parti 9,2 pct., og mens man ikke skal lægge alverden i en enkelt måling, er det dog et markant vidnesbyrd om, at det ikke går skidegodt. Faktisk står både Konservative og Nye Borgerlige til at blive en del større end Venstre. Hvordan stiller det nu Ellemann som blå bloks statsministerbud? Ifølge ham selv er der ingen ændring. Med en skøn metafor fra dyreriget erklærer han, at »jeg er bestemt det store dyr på savannen.« Argh, gamle jas. Det er måske lige at strække den. Hvad med »den mellemstore reje i Bajkalsøen« eller »den ikke specielt imponerende hamster i løveflokken« eller »den stressede myg i ørneburet«?

Hans Hauge. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere

Racer

Hans Hauge

Kamala Harris blev valgt til vicepræsident af Joe Biden, fordi hun har en masse eumelanin i sin epidermis’ basale cellelag. Det man i klassisk raceteori kalder »sort«. Hun tilhører dermed den sociale konstruktion, som hedder Black. Ikke nok med det. Hun har også Roots. I Asien. Så hun er African-Asian American. Bedre kan det ikke blive. Jo, da. Hun er den første ikkelesbiske fraskilte kvinde som vicepræsident. Og for at det ikke skal være løgn. Det allerbedste: Kamalas nye mand, Doug Emhoff, bliver nu »second gentleman«, og hvis vi skal trække racekortet: Han er den første jøde, der er noget sådan, skønt jøder ikke har eumelanin i epidermis. Man kan godt tvivle på, at Joe Biden kan holde fire år endnu. Vi kommer nok til at opleve en præsident Harris. I så fald har historien nået sit højdepunkt.