Groft sagt har siden 1999 været Berlingskes mest polemiske spalte. Teksterne er alene udtryk for skribenternes holdninger, og målet er at udtrykke sig med skarphed og vid. Kommentarer modtages gerne på debat@berlingske.dk.

Groft sagt: Velkommen til en helt igennem absurd coronajeremiade

Eva Selsing. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere

Tina vil i babybio

Eva Selsing

De har savnet en vaskeægte grotesk voksenbaby-velfærdshistorie, har De ikke? Fortvivl ej længere, thi en vidunderlig kone ved navn Tina Krudt Christoffersen har begavet os med en helt igennem absurd coronajeremiade. Ser De, Tina er på barsel, men det har ligesom været rigtig kedeligt at barsle under nedlukningen, okay?

For Tina har nemlig hverken været til babybio eller babymotorik, og nu vil hun faktisk gerne have sine barselspenge tilbage – så hun kan få en ny barsel med babybio og babymotorik. Man bliver helt bekymret. Udover det komisk skamløse i Tinas krav er der også det sære i, at en voksen kvinde vil i babybio og til babymotorik. Det er jo ikke hendes baby, der savner det. Måske Tina skulle få nogen til at se på disse, hvad skal vi kalde det, tilbøjeligheder?

Peter Nedergaard. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere

Det er EUs skyld

Peter Nedergaard

EU-skepsissen breder sig i Italien. Man er meget utilfreds med, at EU ikke har gjort mere for landet. Nu er italienerne havnet i en situation, hvor de nærmest ikke har råd til at komme helskindet gennem coronakrisen.

Groft sagt er enig. EU burde have sanktioneret Italien hårdt og konstant, da landet viste sig uvillig til besparelser og lod gældsmøllen kværne videre. EU burde heller ikke have ladet det blive ved henstillingerne, da Italien undlod at gøre noget for at reformere landets eksorbitant dyre pensionssystem. Man skulle sporenstregs have krævet deciderede nedskæringer.

EU burde heller ikke have fundet sig i halvkvædede viser, når skattesystemet i Italien gang på gang undlod at levere de nødvendige indtægter. Man skulle simpelthen have sendt skatteinspektører afsted fra Bruxelles for at klare ærterne. Enig. Det ER EUs skyld.

Hans Hauge. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere

Strukturalistpartiet (S)

Hans Hauge

Der har været borgerlig dominans i Danmark i 20 år, udtaler Astrid Krag (S) til Kristeligt Dagblad. Det vil sige siden 2000. Hun har nok helt glemt sin egen glorværdige karriere som socialist i Helle Thornings regering, som åbenbart også var borgerlig. På grund af den borgerlige dominans har socialpolitikken været »reduceret til nichepolitik«.

Hvordan det? Jo, den var »individualiseret«. Og individet er det værste, en socialdemokratiske fællesskabsdyrker ved. Coronavirussen er kommet Krag til undsætning. Den har åbnet hendes øjne. Nu kan hun se, at »vi« – hvem er mon det »vi«? – er ikke lykkedes som velfærdssamfund. Hvordan ser det nye S-blik da ud? Det er det »strukturelle blik«. Socialdemokratiet skal blive til Strukturalistpartiet. Der findes ikke mennesker, kun strukturer. Lad blot den enkelte dø, strukturen lever.