Groft sagt har siden 1999 været Berlingskes mest polemiske spalte. Teksterne er alene udtryk for skribenternes holdninger, og målet er at udtrykke sig med skarphed og vid. Kommentarer modtages gerne på debat@berlingske.dk.

Groft sagt: Velfærdskommunepædagogmagthaverne ser helst, at alle er lige uduelige

Eva Selsing. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere

Styrelsen for kommunisme

Eva Selsing

På Herlufsholm kostskole er der endnu ikke indført kommunisme. Det generer Styrelsen for Lighed og Kommunisme (også kaldet »Styrelsen for Undervisning og Kvalitet«), der har bemærket en såkaldt præfekt-ordning, som den ikke kan lide. Fidusen med ordningen er, at visse ældre elever, såfremt de opfører sig eksemplarisk, får mandat til at mentorere andre elever. Kommunisterne i styrelsen hyler, at det »kan medvirke til at understøtte et ulige forhold mellem præfekter og øvrige elever.«

Selvfølgelig. Forbilleder, belønning ved en god indsats og den slags er ikke noget for velfærdskommunepædagogmagthaverne, der helst ser, at alle er lige uduelige, så kraniosakralhæren af offentligt ansatte har noget at lave. Men man kunne jo returnere til afsender og sige, at ordningen med at have en styrelse kan medvirke til at understøtte et ulige forhold mellem styrelsens medlemmer og øvrige borgere. Det kan vi ikke have.

Hans Hauge. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere

Nyromantik

Hans Hauge

Romantikken var et opgør med Oplysningstiden eller rationalismen. Nu er der kommet et nyt romantisk oprør mod rationalismen. Nu kan vi forbinde os med naturen blot ved at gå en tur i den sammen hver for sig. Eller cykle på mountainbike. Naturen er populær. Eller som folk siger: »den er fantastisk«. Folk går ude i den hele tiden (der er jo ikke andet at gå til). Digterne skriver naturlyrik. Politikerne hugger bøndernes jord og laver markerne om til naturparker. Overalt i naturen rejses der vindmøller og store solfangeranlæg. Det er så naturligt at se på. Og EU vil forbyde jagt og lystfiskeri, for det er unaturligt. Nyromantikken er dog forskellig fra romantikken. Naturen har fået et nyt uromantisk navn: Biodiversitet hedder den nu.