Groft sagt har siden 1999 været Berlingskes mest polemiske spalte. Teksterne er alene udtryk for skribenternes holdninger, og målet er at udtrykke sig med skarphed og vid. Kommentarer modtages gerne på debat@berlingske.dk.

Groft sagt: Vejen til Vestens undergang er brolagt med oplevelser

Peter Nedergaard. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Oplevelsessamfundet

Peter Nedergaard

»Oplever« er blevet manges yndlingsord. Nogle oplever, at der er stigende kriminalitet i nærområdet. Andre oplever, at hospitalerne har færre penge end før. Oplever mig her, og oplever mig der. Individers oplevelser gøres i den offentlige samtale til virkeligheden i samfundet. Følelser tager over fra fornuften. Fra fakta. Er der, eller er der ikke stigende kriminalitet i folks nærområde? Det er der statistik for. Det samme gælder hospitalsudgifterne.

Groft sagt påpeger stilfærdigt, at Vestens resultater bygger på rationaliteten og empirisk evidens, som vi har dyrket siden det klassiske Hellas. Den ligger bag skabelsen af retsstat og markedsøkonomi. Skal alt det nu undermineres, fordi nogle ikke kan finde ud af, hvor oplevelsernes og følelsernes rette holdeplads befinder sig? Vejen til Vestens undergang er brolagt med oplevelser.

Hans Hauge. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere

En sejr for retspositivismen

Hans Hauge

Rigsretsdommen var en sejr for den såkaldte ’retspositivisme’ og ikke for det ideologiske mantra: ’retsstaten’. Vi kan konstatere, at højesteretsdommerne tilhører denne skole. Retspositivismen er en juridisk filosofi, der begyndte før Første Verdenskrig især i Tyskland. Dens modsætning var og er relativismen. For retspositivisten er jura en videnskab ligesom kemi. Dens domme er objektive. Holder sig kun til fakta. Juraen ser bort fra moral, etik og især kultur. Dens motto er: Lov er lov, og lov skal holdes. Derfor så de 29 retspositivister bort fra ’barnebrude’ og dansk kultur og historie. For positivister er love ikke danske, men universelle. De ville finde Grundtvigs ’danske love og danske plove’ latterlig. Retspositivismen er altid på statsmagtens side. Sådan var det som bekendt også i 30ernes Tyskland uden sammenligning.