Groft sagt har siden 1999 været Berlingskes mest polemiske spalte. Teksterne er alene udtryk for skribenternes holdninger, og målet er at udtrykke sig med skarphed og vid. Kommentarer modtages gerne på debat@berlingske.dk.

Groft sagt under Jonas Eika sin egen, private, småborgerlige ønskeliste

Eva Selsing. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere

Eikas småborgerlige ønskeliste

Eva Selsing

Den stærkt venstreorienterede forfatter og Nordisk Råd-prisvinder Jonas Eika vil alligevel ikke bruge sine nyvundne 350.000 kr. på Sjælsmark. Måske. Eller, det ved han ikke, for det er borgerligt at være velgørende, siger han.

Men alle andre tænker jo, at det ikke kan være voldsomt indbringende sådan at være en halvautonom skrivefyr. Mon ikke Eika i virkeligheden blot har nogle småborgerlige udgifter, der skal dækkes? Ting, han mangler.

Der drømmes måske om sprængt gåsebryst og dejlig, brun sovs til at fede det benede kadaver lidt op (eller er vi ude i noget soyafedt med tofusmag?) Det kunne også være nogle nye, flotte øjenbrynspiercinger til samlingen. En trimmer til at holde manken venstreekstrem må der også til. Nogle gode militærstøvler kan man heller ikke leve uden, ej heller en elefanthue. Måske i alpaca, nu vi kan? Og så, selvfølgelig, et par eksemplarer af Zions Vises Protokoller til hjemmereolen og vennerne.

Det sidste er vigtigst. Åndelig føde til kampen mod fjenderne. Den slags. Og ved I hvad? Vi skal være storsindede og unde Jonas Eika sin egen, private, småborgerlige ønskeliste.

Stol ikke på medierne

Bent Blüdnikow

Bent Blüdnikow. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere

Amerikanske undersøgelser har vist, at 90 procent af nyhedsartiklerne om Trump er negative i etablerede amerikanske medier. I Danmark er det vel 98 procent.

I præsident Obamas tid var det stik modsat. Journalisterne elskede ham. Man kan ikke længere stole på medierne. Dette er ikke et forsvar for Trump, for der er nok at kritisere, men en jamren over, at tilstræbt objektiv journalistik ikke mere eksisterer.

Dette jamrende råb er ligesom den lille dreng i H.C. Andersens eventyr der råbte, at kejseren ikke havde tøj på. Hvis denne Groft sagt kommer på er der stadig en smule håb om pluralisme i dansk journalistik og hvis den standses af redaktionen er det fordi den lille drengs råb aldrig blev hørt.