Groft sagt har siden 1999 været Berlingskes mest polemiske spalte. Teksterne er alene udtryk for skribenternes holdninger, og målet er at udtrykke sig med skarphed og vid. Kommentarer modtages gerne på debat@berlingske.dk.

Groft sagt: Uffe Elbæk har et sjældent talent for at få folk til at arbejde gratis for sig

Niels Jespersen. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere

Elbæks gratis projekter

Niels Jespersen

Statsministerkandidat og seriepartiafhopper Uffe Elbæk har sammen med de tre andre forhenværende alternativister dannet et nyt parti ved navn »Frie Grønne Stemmer«. Eller, det vil sige. Det er ikke et nyt parti, men et »grønt politisk kontorfællesskab på Christiansborg«, hvor »Vi repræsenterer hinanden i de udvalg, vi i forvejen sidder i, og når vi går ned i Folketingssalen og stemmer, og når andre holder møder med en af os, har man de tre andres mandater i ryggen.«

Forvirret? Det er Groft sagt også. Men mest af alt er vi imponeret over, at der fortsat findes mennesker i kongeriget der lader sig besnakke med Elbæks floskler. En ting må vi dog give manden. Han har et forretningstalent for at få andre til at arbejde gratis for projekter, han selv kan leve af.

Jeg tog fejl

Hans Hauge

Hans Hauge. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere

Det handler ikke om, hvad folk siger, men om, hvem der siger det. Hvis X siger det, er det sandt, hvis Y siger det samme, er det fake. Tag nu en af de mange Xer, som siger: »Jeg troede ikke, at covid-19 kunne komme til Danmark. Jeg tog fejl«.

X er her virusforskeren Anders Fomsgaard. Lad os foretage et eksperiment. Hvad nu hvis de på TV 2 News sagde: Der er en Y som siger: »Jeg tror ikke, at covid-19 kommer til USA«? De har vel regnet ud, hvem det kunne være? Behøver vi sige mere – ham med Verden ifølge?

Nu er X blevet klogere og har ændret mening. Og da det skete, ville skadefryden ingen ende tage hos de mange danske TV-journalister, som er i USA, selv om de burde være i Kroatien eller Milano. Haha, sagde journalisterne: for en uge siden sagde Y…. nu siger han det modsatte. Man kan ikke regne med ham.