Groft sagt har siden 1999 været Berlingskes mest polemiske spalte. Teksterne er alene udtryk for skribenternes holdninger, og målet er at udtrykke sig med skarphed og vid. Kommentarer modtages gerne på debat@berlingske.dk.

Groft sagt: Udenrigsminister Jeppe slipper nok for krabasken, men ...

Jarl Cordua. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Jeppe på ferie

Jarl Cordua

Drømmer jeg, eller er jeg vågen? Sådan sagde Jeppe på Bjerget, da han vågnede i baronens seng i Holbergs skuespil. Nu vågner udenrigsminister Jeppe på Asiatisk Plads, og mange spørger nok sig selv, hvor længe han lå og dagdrømte, alt imens talebanerne løb Kabul over ende? Flere forsøgte ellers at vække udenrigsministeren af tornerosesøvnen, da Jeppe var på ferie, og andre lande var begyndt at evakuere deres ambassadefolk. Jægersoldater tilbød allerede i juni hjælp med evakuering, men ministeriet ville ikke vække Jeppe.

Da så Jeppe endelig vågnede af søvnen, var det for sent. Heldigvis ofrede tjenestefolkene hos efterretningstjenesten sig for Jeppe og bedyrede, at de var skyldige i, at ministeren post festum fik de rette tidender, således at han sov over sig, og evakueringen i Kabul indledtes med panik.

Hvor Jeppe på Bjerget havde fået lov at smage sin kones krabask, Mester Erik, risikerer Jeppe på Asiatisk plads til gengæld, når sagen er endevendt, at blive sendt på ferie. Permanent!

Hans Hauge. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere

Danskerne og tyskere dengang og nu

Hans Hauge

Marc-Christoph Wagner fortæller i Politiken, at danskerne og tyskerne »taler forbi hinanden«. Det skyldes, at danskerne – eller »Christiansborg«, som han siger – er nationalistiske, og det er tyskerne ikke. Mon han dog ikke snart nævner nazismen? Jo, jo, det kommer. Politikerne opfatter Danmark som et »rødt-hvidt paradis for danskerne og helst kun dem«. De deler mennesker op i mennesker af første klasse og anden klasse. Det gør tyskerne ikke, men de har gjort det. De var nemlig både racister og nationalister (men ikke antisemitter?). Dengang i 1930erne. Tyskerne respekterer i dag menneskets værdighed; derfor taler de så pænt om de højreekstreme i AfD. Men mon ikke de fleste har fattet den platte pointe: Danskerne er næsten som tyskerne var, da de var nationalister og massemordere. Gad vide hvorfor Wagner orker at bo i Danmark.