Groft sagt har siden 1999 været Berlingskes mest polemiske spalte. Teksterne er alene udtryk for skribenternes holdninger, og målet er at udtrykke sig med skarphed og vid. Kommentarer modtages gerne på debat@berlingske.dk.

Groft sagt: Trine Bramsen som Putins skrækvision

Lars Møller. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Putins frygt

Lars Møller

Groft sagt afslører formentlig ikke statshemmeligheder ved at afsløre, at præsident Putin ikke sidder under sit skrivebord og ryster af skræk, fordi forsvarsminister Trine Bramsen (S) aflægger et støttebesøg i Ukraine. Men præsident Putin er bekymret, selvom han skjuler det godt.

Putins frygt er, at Bramsen på en eller anden måde får indført danske tilstande i det russiske forsvarsministerium. Det betyder at fjerne så mange officerer som muligt og lade djøf’ere stå for virksomheden, de er nemlig langt mere fleksible, at opsplitte organisationen i så mange forskellige styrelser og kommandoer som muligt og sætte det hele under overordnet ledelse af en rar og velmenende civil departementschef. Hermed undgår man alle de firkantede ordrer og kommandoer og lader de departementale processer ordne driften. Det er en skrækvision.

Hans Hauge. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere

Skiløberes slatne værdier

Hans Hauge

Et anskueligt billede på, hvem »Politikens« læsere er, får man ikke ved at læse i avisen, men ved at se i det tillæg, som hedder »Rejser«. Her får man et fint indblik i deres læseres ’værdier’. Disse værdier har intet med retsstaten at gøre, men med skilifter. »Rejser« 19. december handlede om favorit-skidestinationer. Skiløb er udansk; det hører til dem med langt højere bjerge. Danskere skal rejse til skilandene. Avisens grønne læsere har dårlig samvittighed. Hver skiløber udleder jo seks kilo CO₂ om dagen.

Blive hjemme vil de dog ikke. De tager toget og bor på bæredygtige hoteller og spiser italiensk mad og møder italienere – mon de skal besøge moskeen i Milano? Eller spise shawarma i Verona? De ved godt, de er miljøsvin, alligevel skriver Thomas Flensburg med flov smag i munden: »Det bliver til skiløb i Alperne igen i denne vintersæson«. Nej, sæt nu handling bag ordene. ’Bliv hjemme’.