Groft sagt har siden 1999 været Berlingskes mest polemiske spalte. Teksterne er alene udtryk for skribenternes holdninger, og målet er at udtrykke sig med skarphed og vid. Kommentarer modtages gerne på debat@berlingske.dk.

Groft sagt: Tour de France er eurocentrisk, nationalt og kapitalistisk

Hans Hauge. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Tour de Frances hvidhed

Hans Hauge

Mange elsker Tour de France. Det er et paradoks. Det er ren ’white supremacy’ – hvidhed. Det er eurocentrisk og nationalt og kapitalistisk. Er der mange kinesere med i Tour de France? Indere? Nigerianere? Arabere? Nej, vel. Fodboldhold er multikulturelle, Black Lives Matter-dyrkere, regnbuefarvede, men på et cykelfirmahold er franskmænd franskmænd, belgiere belgiere, nordmænd nordmænd (eller nordpersoner, siger de vel i DR).

I Tour de France dyrkes fransk nationalisme og global kapitalisme, og det er en ren mandeverden. I fire år sad Dennis Ritter og var forarget over Trump og hvidheden og nationalismen, nu hylder han den dagligt på TV 2. Det er da et paradoks.

Peter Nedergaard. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere

Gode penge efter dårlige

Peter Nedergaard

Udviklingen af ejendomsvurderingssystemet i Skatteministeriet har tilsyneladende fungeret som malkeko for konsulentfirmaet Deloitte. Over to år har man brugt 443 millioner kroner til konsulenter, hvoraf de 215 millioner altså gik til Deloitte. Uden at det tilsyneladende har hjulpet en tøddel.

En kilde siger til Børsen, at arbejdet med systemet har været »infiltreret af Deloitte«. Flere ledende medarbejdere i ministeriet bad altid »Deloitte om hjælp, når de skulle have løst opgaver udefra«. Skatteministeriets eget it-råd præsenterede for nylig sine råd til at få ejendomsvurderingsprojektet på skinnerne igen. Blandt andet skulle der skæres drastisk ned på konsulentforbruget.

Tilsyneladende ville det have hjulpet på projektet, hvis konsulentmillionerne havde været færre. For slet ikke at tale om, at respekten for skatteborgerne ville have været større.