Groft sagt har siden 1999 været Berlingskes mest polemiske spalte. Teksterne er alene udtryk for skribenternes holdninger, og målet er at udtrykke sig med skarphed og vid. Kommentarer modtages gerne på debat@berlingske.dk.

Groft sagt: Tillykke til statsministeren. Hun har fået socialdemokratiske vismænd

Søren Pind. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere

Søren Pind

Vor hæderkronede avis, der i oplysningens navn også giver plads til anderledes tænkende, har i samme stund som Tyskland valgte at sænke momsen, åbenbaret de såkaldte vismænds syn på selvsamme sag. De er imod. Skønt de anbefaler ekspansiv finanspolitik, skal dette ikke ske i form af afgiftslettelser. Direkte adspurgt om så en evt. lettelse af marginalskatten kunne bruges, siger overvismand og mediestjerne Carl-Johan Dalgaard, at det må man tage i studiekredsen, når krisen er ovre.

Groft sagt ønsker statsministeren tillykke. Den socialdemokratiske regering har fået socialdemokratiske vismænd, der ønsker at pøse offentlige penge ud, men ikke at lade folk tjene dem selv.

For Groft sagts skyld kunne denne avis godt holde sådanne budskaber tilbage. Det er den slags, vi har måttet døje med at høre på siden ruder konge var knægt og Lykketoft socialdemokratiets statsministerkandidat. Lån med lån på – altid låne og forbruge, uanset om det går op eller ned. Aldrig lette skat eller afgifter. Man kommer jo helt til at savne Anders Fogh og skattestoppet.

Hans Hauge. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere

Notat eller instruks?

Hans Hauge

En lille del af den danske befolkning – »danskerne« som socialdemokrater kalder dem – går for tiden meget op i, om noget er et notat eller en instruks. Denne lille del har delt sig i to mindre dele: Den ene står bag Inger Støjberg. Den baserer sig på retsfølelsen. Den anden er imod hende. De er retspositivister.

Hvor er det nu, vi før har oplevet en sag om et notat? I Matador. Som jo er i vores underbevidsthed. Det er notatet om parken med en buste af Fernando Møghe. Inger Støjberg-fløjen: det er jyderne, de liberale, det er Mads Skjerns tilhængere. Anti-Støjberg-fløjen: det er byboerne og Skjold Hansen-tilhængerne. Så hvem vinder: Skjern eller Skjold Hansen?  Det får vi at vide i episode 234. Manuskript: David Trads efter idé af Lise Nørgaard.