Groft sagt har siden 1999 været Berlingskes mest polemiske spalte. Teksterne er alene udtryk for skribenternes holdninger, og målet er at udtrykke sig med skarphed og vid. Kommentarer modtages gerne på debat@berlingske.dk.

Groft sagt: Tilbage til fortiden med Søren Espersen

Jarl Cordua. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Tilbage til fortiden

Jarl Cordua

Søren Espersen er blevet fortørnet over Grønlands provokerende minister for udenrigsanliggender, nationalisten Pele Broberg, der vil afskaffe rigsfællesskabet. DFeren, der som bekendt er tilsvarende dansk nationalist, svarer nu igen på Facebook ved egenhændigt at »afskaffe« en række grønlandske bynavne som Nuuk og Illulissat for at genindføre gode gamle danske navne som Godthåb og Jakobshavn. Snart er det nok også enden på andre grønlandske bynavne, sådan at Holsteinsborg, Sukkertoppen, Egedesminde, Færingehavn og Søndre Strømfjord igen bliver almindeligt i dansk tunge.

Man aner perspektiverne. Snart er det måske endelig slut med Oslo, så Kristiania genopstår? Teen vil igen importeres fra det poetiske Ceylon og ikke Sri Lanka. Det bliver måske endda et gensyn med Rhodesia, Øvre Volta, Kiplings Burma og glemte byer som Canton, Peking, Bombay og Salisbury?

Groft sagt ønsker Espersen held og lykke med at skrue tiden tilbage. Han får brug for det.

Hans Hauge. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere

Kultur er da ikke latterligt

Hans Hauge

Kulturpersonligheden Ane Cortzen, denne fritsvævende intellektuelle tv-vært, har gjort en mageløs opdagelse om tv-nyhederne. Der bliver kultur »mestendels betragtet som latterlig«. Hun har ret i, at det er tankevækkende. Hvorfor gør tv-nyhederne dog sådan noget? Der finder netop nu et dansk kulturfremstød sted i Polen, hvor Kristian von Hornsleth maler den nøgne Uwe Max Jensen sort, mens Jensen råber »nigger« og »I can’t breathe«. Der er tale om kunst som handling a la Solvognen og Bjørn Nørgaard. Og hvem kunne dog finde på at kalde den slags kultur latterlig? Kunne tv-nyhederne virkelig finde på det? Ja, muligvis. Og så får Cortzen ret. Hun opfatter kunst som det at male billeder, hvor man kan se, hvad det forestiller og ikke sådan noget som dernede i Polen.