Groft sagt har siden 1999 været Berlingskes mest polemiske spalte. Teksterne er alene udtryk for skribenternes holdninger, og målet er at udtrykke sig med skarphed og vid. Kommentarer modtages gerne på debat@berlingske.dk.

Groft sagt: Thulesen Dahl har glemt, hvordan det er at kæmpe fra hus til hus om de få tilbageblevne vælgere

Jarl Cordua. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere

Desperate Tulle

Jarl Cordua

Sommerferien er tydeligvis aflyst i år for Kristian Thulesen Dahl, der nu kæmper en desperat kamp for at blive siddende som formand for DF, hvor tålmodigheden med ham blandt medlemmerne tilsyneladende er ved at slippe op.

Hidtil har det vist sig forgæves at tage kampen op mod den rapkæftede Pernille Vermund, der konstant ydmyger DF-veteranen, som helt har glemt, hvordan det er at kæmpe fra hus til hus om de få tilbageblevne vælgere. I stedet forsøger Thulesen Dahl sig med at stille ultimative krav for at støtte Jakob Ellemann-Jensen, hvis ikke han danser fuldstændig efter DF-formandens pibe. Enhver med selvrespekt vil naturligvis bemærke, at DFs formand ikke længere er i en position til at stille krav til noget som helst. Er Thulesen Dahl i det hele taget formand efter DFs næste årsmøde? I Politiken lover han også at ville gå med i den næste borgerlige regering. Enhver kan nøgternt konstatere, at Thulesen ikke kender sin besøgelsestid og med sit løfte er mere end en postgang for sent.

Hans Hauge. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere

Nyromantik og natur

Hans Hauge

Først lød parolen: Hold fast ved Oplysningstidens idealer, men som bekendt kom Romantikken efter Oplysningstiden (rationalismen). Den er vi nået til nu. »Naturen er tilbage«, skriver Politiken: »Vi drages og længes … mod naturen. Tendensen afspejles i kunsten.«  Det er en nyromantik. Naturen er derude et eller andet sted. Men hvor? Spørgsmålet er, om nogen ved, hvad »naturen« er. Idehistorikeren A.O. Lovejoy påviste i sin tid, at ordet »natur« kan betyde 66 forskellige ting. Naturen er f.eks. noget billigt skidt hos PH. Lad os gå med på tanken om en ny romantik. Det lover ikke godt for EU. For romantik, natur og nationalisme hører tæt sammen. Naturen er jo dansk. Har nogen hørt om EU's natur? Så pas på at DF ikke opdager naturen derude.