Groft sagt har siden 1999 været Berlingskes mest polemiske spalte. Teksterne er alene udtryk for skribenternes holdninger, og målet er at udtrykke sig med skarphed og vid. Kommentarer modtages gerne på debat@berlingske.dk.

Groft sagt: Sygeplejerskerne burde fyre deres egen ledelse

Peter Nedergaard. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Vend blikket indad

Peter Nedergaard

Sygeplejerskerne strejker for højere løn. Den gennemsnitlige bruttoløn for en sygeplejerske i regionerne ligger på godt 41.000 kroner. Men sygeplejerskerne vil ikke acceptere disse beregninger, for de inkluderer en række tillæg. De tager udgangspunkt i grundlønnen uden tillæg.

Problemet er imidlertid ifølge arbejdsmarkedsforskeren Flemming Ibsen, at sygeplejerskerne hidtil har prioriteret tillæg over grundløn. »De har været meget mere orienteret mod tillæg, fordi det har været nemmere at få arbejdsgiveren med på det,« siger Flemming Ibsen. Han understreger, at sygeplejerskerne således selv bærer en del af ansvaret for den nuværende lønsituation. Kort fortalt burde sygeplejerskerne fyre deres egen ledelse, som har gennemført en lønstrategi med flere tillæg i stedet for at hæve grundlønnen. Man ligger, som man redt internt i Dansk Sygeplejeråd.

Religiøse amøber

Nima Zamani

Muhammedtegneren Kurt Westergaard er død efter længere tids sygdom. Den forholdsvis naturlige dødsårsag kan forekomme en smule ironisk nu, hvor ekstremister ikke bare ønskede ham død, men også forsøgte at slå ham ihjel. Lad mig slå fast med syvtommersøm, at jeg intet vil tage fra Westergaards eksistens. Men årsagen til, at han skriver sig ind i historiebøgerne, er ikke, at han foretog sig noget exceptionelt. Manden tegnede jo bare satiriske og religionskritiske tegninger. I et demokrati med ytringsfrihed svarer det groft sagt til at trække vejret.

Grunden til, at Kurt Westergaard alligevel skriver sig ind i historiebøgerne som en modig og uundgåelig mand, er de muslimske ekstremister, der kan hidse sig så meget op over blyanter og farver, at de er villige til at slå ihjel. Westergaard vil for altid være symbolet på, at den slags religiøse amøber findes, og de skal fortsat bekæmpes – nu også til ære for Westergaard.

Æret være hans minde.