Groft sagt har siden 1999 været Berlingskes mest polemiske spalte. Teksterne er alene udtryk for skribenternes holdninger, og målet er at udtrykke sig med skarphed og vid. Kommentarer modtages gerne på debat@berlingske.dk.

Groft sagt: Sundhedsstyrelsesanbefalet sex er vel lidt ligesom udkogt blomkål: noget, alle helst gerne vil undgå

Eva Selsing. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere

Brostrøm’sk sex

Eva Selsing

Mange har det svært i disse coronatider. Men forleden blev det lige en tand surere for en bestemt gruppe: landets enlige, hvem oversundhedskommunist Søren Brostrøm præmierede med en særlig opmærksomhed på et pressemøde. Brostrøm var bekymret på de aleneboendes vegne – får de nu nok sex? Thi, som hed hed, »Sex er godt. Sex er sundt.« Der fik man lige trukket hvad der var tilbage af poesi i Tinderæraen ud af mødet mellem to. Sundhedsstyrelsesanbefalet sex er vel lidt ligesom udkogt blomkål: noget, alle helst gerne vil undgå.

Hvad bliver det næste mon fra de ledende kitler? Lægeromaner ved Kåre Mølbak (spoiler: det ender med en vaccine)? Tips og tricks til gnist ved Magnus Heunicke? Vi håber, at det aldrig sker. Både for de enlige og os andre.

Bent Blüdnikow. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere

Udrenset af Bibelen

Bent Blüdnikow

Den nye bibeloversættelse har fået skarp kritik. Den er sproglig upræcis, politisk korrekt og endda forkert, når den f.eks. skriver »fjende« istedet for det oprindelige »frænde« - der er det modsatte.

Men sagen er endnu mere betændt. Det viser sig, at ordet »Israel« er udeladt, selvom det er med i tidligere oversættelser. Bibelselskabets generalsekretær Birgitte Stoklund Larsen forsvarer udeladelsen med, at det bare er for at gøre oversættelsen forståelig, og at det ikke skyldes antipati mod Israel.

Men er det rigtigt? I en kronik i Jyllands-Posten fra 2016 er det klart, at samme Birgitte Stoklund Larsen tillægger Israel ansvaret for alle ulykker for palæstinenserne: »Mere end 700.000 palæstinensere blev fordrevet,« skriver hun og undlader at nævne, at samme antal jøder fra de arabiske lande blev fordrevet. Hun skriver om israelernes mur uden at nævne palæstinensernes terror, som var årsagen til muren, og i det hele taget er Israel at dømme efter hendes udsagn en ond stat. Nu er den væk fra Bibelen

Rettelse

I to Groft sagt (hhv. 25. og 27. april) kritiseres Bibelselskabet for at have fjernet ordet »Israel« i nyoversættelsen »Bibelen 2020«.

Ordene »Israel« og »Israelitterne« fremgår imidlertid mere end 2.000 gange i nyoversættelsen. Det er alene i Det Nye Testamente (Den Nye Aftale i ny oversættelse), at Israel omkring 60 steder er erstattet med »det jødiske folk«. Israel står stadig to gange i Den Nye Aftale. Berlingske beklager fejlen.

Jarl Cordua. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere

Ikke-socialisten

Jarl Cordua

I Folketingets spørgetid fik statsminister Mette Frederiksen afsværget sig socialismen med ordene: »Jeg vil gerne have mig frabedt at blive kaldt socialist.«

Groft sagt er forundret. Hvordan kan det så være, at Socialdemokratiet, partiet, som Frederiksen er formand for, er medlem af et europæisk parti, der lyder navnet: The Party of European Socialists? I Socialdemokratiets partiprogram står endvidere: »Vores partiprogram er den demokratiske socialisme.« Måske den adskiller sig fra den udemokratiske socialisme, men socialisme er den vel?

Frederiksens regering består tidligere medlemmer af Socialistisk Folkeparti, det socialistiske Enhedslisten eller Danmarks Kommunistiske Parti/Marxister-Leninister). Resten, herunder Frederiksen, er vokset op i Danmarks Socialdemokratiske Ungdom og slagsangen, som vi andre måtte lægge øre til på valgaftenerne: »Vi er DSUer – det er det eneste, der duer! Prøv at vær’ lidt mer’ bevidst. Vis nu, at du er socialist.«

Men hun har sikkert glemt teksten.