Groft sagt har siden 1999 været Berlingskes mest polemiske spalte. Teksterne er alene udtryk for skribenternes holdninger, og målet er at udtrykke sig med skarphed og vid. Kommentarer modtages gerne på debat@berlingske.dk.

Groft sagt: Strukturel diskrimination er overalt

Bent Blüdnikow. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere

Bent Blüdnikow

Black Lives Matter kunne samle 15.000 demonstranter mod racediskrimination. Man opererer nu med, at hele samfundet er inficeret af racisme og diskrimination, og at vi alle har en rem af huden. Til demonstrationen sagde Roger Courage Matthisen, der er tidligere folketingsmedlem for Alternativet ifølge Ekstra Bladet: »…det er også en opbakning til, at Danmark ser indad og handler på Danmarks strukturelle diskrimination og racisme.«

Men Groft sagt tænker, at denne fokusering på hudfarve (sort over for hvid) jo blot er en af mange forskelle. Der er folk, der ser godt ud og andre, der er grimme. Der er handicappede og ikke-handicappede. Der er arbejdere og skrivebordsfolk. Der er rødhårede - som altid har været udsat for diskrimination. Osv., osv. Faktisk er hudfarve ikke den vigtigste forskel på folk, og for langt de fleste danskere fuldkommen ligegyldig. Så hvis denne Roger Courage Matthisen, og han er sikkert blevet diskrimineret med det mellemnavn, vil have handling, så bliver der nok at se til.

Peter Nedergaard. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere

Skipper skipper demokratiet

Peter Nedergaard

Enhedslistens Pernille Skipper var for nylig i DRs Debatten uenig med Lars Rebien Sørensen fra NOVO Nordisk-Fonden om klimapolitikken. Det kunne være et godt grundlag for en demokratisk debat. Det var imidlertid ikke med argumenter, at Skipper reagerede på Rebiens syn. Det var med udtalelsen »Det er så boomer«. Dermed hentydede hun til, at Rebien angiveligt tilhører den store efterkrigsgeneration (baby boom-generationen).

Skippers udtalelse illustrerer, at identitetspolitikken nu i dølgsmål har taget bolig på Christiansborg. Identitetspolitikken indebærer, at man ikke tager stilling til de fremførte argumenter, men bortdømmer visse personers argumenter alene med henvisning til deres alder, køn eller etnicitet. Hermed eroderer man grundlaget for den frie demokratiske samtale og debat. Viser Enhedslisten nu partiets sande totalitære rødder?