Groft sagt har siden 1999 været Berlingskes mest polemiske spalte. Teksterne er alene udtryk for skribenternes holdninger, og målet er at udtrykke sig med skarphed og vid. Kommentarer modtages gerne på debat@berlingske.dk.

Groft sagt: Stenkast mod regeringen fra Venstres glashus

Jarl Cordua. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Stenkast fra glashuset

Jarl Cordua

Det er faldet Venstres udenrigsordfører, Michael Aastrup Jensen, for brystet, at statsministeren på trods af sin viden om udsigten til Kabuls snarlige fald alligevel prioriterede at føre valgkamp i Jylland: »På det tidspunkt var både danske statsborgere og de mange, mange mennesker, som har arbejdet for Danmark, i akut livsfare og vidste ikke, om de var købt eller solgt. Så det er en så misforstået prioritering, som det overhovedet kan være.«

Det er godt, at Venstrefolkene er vågne. I Venstre ved de nemlig alt om prioritering og at være på rette sted i alvorlige situationer. Aastrups tidligere formand, Lars Løkke Rasmussen, foretrak eksempelvis at gå til vinfest på en restaurant på Frederiksberg tilbage i efteråret 2015 fremfor at følge situationen fra Statsministeriet, mens flygtninge gik på motorvejen ved Rødby med kurs mod København.

Efter at Løkke ikke længere er V-formand, føler Aastrup sig tilsyneladende så sikker i sit eget glashus, at han ubekymret kaster sten mod regeringen.

Lars Møller. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere

Omerta

Lars Møller

Med udgangspunkt i en kendt syditaliensk interesseorganisation kan Groft sagt let forklare den nuværende regeringskonstruktion: Udgangspunktet er en klan, og her er Socialdemokratiet den største og mest magtfulde, hvorfor den har taget regeringsmagten. Der styres efter et hierarkisk organisationsprincip, hvor hvert ministerium har en lokal chef kaldet en Capo, som altid benævnes Don. Således er Don Trine Bramsen for eksempel ansvarlig for organisationens sikkerhed.

Alle Don’ernes virke styres af den store Don »capo di tutti capi«, med tilnavnet gudmor. For tiden hedder gudmoren Don Mette. Magten bevares kun ved, at underordnede klaner støtter den mægtige klan i håb om, at der falder lidt af. Udsættes klanen for kritik, dybdeborende journalistik eller anden subversiv aktivitet, anvendes Omerta. Det er tavshed. Ingen må svare på spørgsmål. Demokrati eller ej.