Groft sagt har siden 1999 været Berlingskes mest polemiske spalte. Teksterne er alene udtryk for skribenternes holdninger, og målet er at udtrykke sig med skarphed og vid. Kommentarer modtages gerne på debat@berlingske.dk.

Groft sagt: Stemmeslugere nej tak

Hans Hauge. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Nej til stemmeslugere

Hans Hauge

Ifølge romanforfatteren Jens Christian Grøndahl er en politiker åbenbart ’populist’, hvis han eller hun får for mange stemmer. De er i så fald ’stemmeslugere’. Og ingen må sluge stemmer. Fordi Inger Støjberg slugte mange stemmer, er hun populist. Det er jo logik. Det samme må også Morten Messerschmidt være med sine uhyggeligt udemokratiske 465.758 stemmer ved EU-parlamentsvalget.

Sikke en mundfuld. Hvorfor får de mange stemmer? Fordi de og deres vælgere ikke kan se »virkelighedens nuancer«, men det kan romanforfattere, for de skriver fiktioner, og det samme kan også de politikere, der næsten ingen stemmer får. Her er et par politikere, der ikke er populister: Susan Kronborg (R) fik 1.522. Og endnu bedre: Katrine Robsøe (R), der fik 3.430. De er sande demokrater. Gid de må få færre stemmer i fremtiden. Målet må være at få ligeså få stemmer som til menighedsrådsvalg.

Denne Groft sagt er ændret 6. januar kl. 16.55, da der først fejlagtigt stod, at Susan Kronborg fik 546 stemmer og at Katrine Robsøe fik »over 200«. Berlingske beklager.

Lars Møller. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere

Taknemmelighed

Lars Møller

Her midt i coronakrisen og alt bøvlet med eftervirkningerne af et dysfunktionelt arbejdsmarked, lønkamp samt en total inkompetent ledelse af sygeplejerskerne vil Groft sagt henset til indtrufne begivenheder gerne udtrykke en dybtfølt taknemmelighed over for det dybt dedikerede sundhedspersonale, der trods alle udefrakommende indslag fortsat varetager deres opgaver med dybeste professionalitet.

Det burde være en inspiration for alle i Danmark, at man trods uenigheder om løn og arbejdsvilkår fortsat varetager sine opgaver og af al magt forsøger at hjælpe de patienter, man har fået ansvaret for. Der er ingen fare for at vores sundhedssystem bryder sammen, når det består af højt kompetente folk, hvis holdning er, at de vil løse deres opgave uanset vilkårene. Måske burde vi forsøge at lette deres opgave ved at forbedre deres vilkår. Det er blot et naivt ønske.