Groft sagt har siden 1999 været Berlingskes mest polemiske spalte. Teksterne er alene udtryk for skribenternes holdninger, og målet er at udtrykke sig med skarphed og vid. Kommentarer modtages gerne på debat@berlingske.dk.

Groft sagt: Socialdemokrater ligner tryllekunstnere på vej til fest i Magisk Cirkel

Hans Hauge. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere

Socialdemokratiske tryllekunstnere

Hans Hauge

Det er da i orden, at socialdemokrater er tro mod deres republikanske arv og derfor nægter at gå med ordener. Men det gør, at de kommer til at ligne tryllekunstnere på vej til fest i Magisk Cirkel blot uden den høje hat. Og nu er politikere jo også ophørt med at trække kaniner op af den hat. Dertil kommer at mange af kvinderne var klædt ud, som var de assistenter klar til at blive savet over. Socialdemokrater kan gøre, hvad de vil, men de er spurve i tranedans, når de kommer til Dronningen og er på lige fod med grever, baroner, biskopper og officerer, som alle er klædt passende på, så de ikke kan forveksles med andet.

Hvem er populist her?

Bent Blüdnikow

Bent Blüdnikow. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere

Medierne latterliggjorde Boris Johnson, da han blev leder af Det Konservative Parti i Storbritannien. Han og Trump blev kaldt populister, hvad det så end er. Er det dem, der bliver regeringsledere? Er det dem, som journalisterne ikke kan lide? Er det dem med vildt hår?

Johnson holdt en tale op til juleaften, som var bemærkelsesværdig. I den korte tale, som kan ses på Youtube, sagde han uden omsvøb, at han ønskede en god jul til de forfulgte kristne, der enten måtte skjule, at de holder jul i de muslimske lande eller måske sidder i fængsel, fordi de er kristne. Og han tilføjede, at Storbritannien står bag alle kristne i hele verden.

Når man tænker på, at kristne er stærkt forfulgt i den muslimske verden, og Storbritannien af mange årsager har tætte handelsforbindelser til samme verden, er det forbløffende, at han havde det mod.

Hjemme hos os er det børnene, der var temaet i Mette Frederiksens nytårstale. Tænk, hvis hun også havde mod til at tale de kristnes sag. Men hun er jo ikke populist, så det har hun nok ikke.