Groft sagt har siden 1999 været Berlingskes mest polemiske spalte. Teksterne er alene udtryk for skribenternes holdninger, og målet er at udtrykke sig med skarphed og vid. Kommentarer modtages gerne på debat@berlingske.dk.

Groft sagt: Skrot Christiania og hyld de store skattebetalere

Peter Nedergaard. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Fællesskabet først

Peter Nedergaard

Ifølge mange har coronakrisen lært os, hvor værdifuldt fællesskabet er. Vi er ikke kun en flok individer, som tilfældigvis er placeret på et bestemt geografisk område. Vi er en nation. Et fællesskab. Det er derfor, at vi har klaret os så nogenlunde. Fremover bør bidragydere til fællesskabet hyldes og det modsatte ske for dem, som underminerer fællesskabet.

Groft sagt bidrager gerne. F.eks. mener vi, at der bør gøres noget ved det store tyveri fra fællesskabet, som Christiania er. En lille gruppe mennesker har på selvisk vis okkuperet et milliarddyrt område, som tilhører fællesskabet. Et andet eksempel er de mange personer med høje indkomster, som betaler allermest af det, som det koster at drive den offentlige sektor til fællesskabets bedste.

Væk med Christiania og hyldest til de store skattebetalere. Så er vi godt i gang med at hylde fællesskabet.

Bent Blüdnikow. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere

Ingen tænker på de handicappede

Bent Blüdnikow

Der er trængsel for at blive anset for krænket og offer. Det giver anseelse og magt at være krænket og offer. For tiden er det sorte, farvede og medlemmer af seksuelle minoriteter, der er forrest i køen.

Derimod er de handicappede kommet sidst i køen. Der er ingen fordele mere ved at være handicappet. Hvordan kan det være, at det har udviklet sig på den måde?

Den kloge Sørine Gotfredsen har et bud i Kristeligt Dagblad: »Det handicappede menneske er på ingen måde interessant for vor tids minoritetsideologi, for den handicappede er jo i høj grad kendetegnet ved ikke at kunne forme sin egen identitet. Den er fysisk og måske endda biologisk betinget og dermed ikke brugbar i en politisk kamp. Det handicappede menneske er i sandhed et offer, men desværre ganske uden status sammenlignet med den, der tilhører en seksuel minoritet.«

Tidsånden skifter hurtigt ofre ud. I 1970erne var det folk fra underklassen. Nu er det farvede og folk fra diverse minoritetsgrupper. Ingen tænker på handicappede.