Groft sagt har siden 1999 været Berlingskes mest polemiske spalte. Teksterne er alene udtryk for skribenternes holdninger, og målet er at udtrykke sig med skarphed og vid. Kommentarer modtages gerne på debat@berlingske.dk.

Groft sagt: Skammer Zenia Stampe sig ikke over at holde hånden under regeringen?

Zenia Skammer

Christian Marcussen

Ifølge Socialdemokraternes udlændingeordfører Rasmus Stoklund har Danmark ikke noget at skamme sig over i udlændingepolitikken.

Den udmelding har fået Zenia Stampe til at uploade endnu en trist selfie af sig selv til Facebook med den tilhørende tekst: »Regeringen har ingen skam i livet og har gjort skamløshed til det bærende princip i udlændingepolitikken. Jeg skammer mig til gengæld mere og mere over at have bragt denne regering til magten.«

Men burde Zenia Stampe ikke snarere skamme sig over, at hun alligevel fortsat holder hånden under regeringen? Og skammer hun sig mon over, at Radikale Venstre selv stemte for den ændring i udlændingeloven, der nu betyder, at syriske asylansøgere sendes tilbage til et usikkert land? Det melder historien desværre ikke noget om.

Det synes Groft sagt er en skam.

Peter Nedergaard. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere

Langsomme i optrækket

Peter Nedergaard

Pelle Dragsted har netop udsendt en bog om moderne demokratisk socialisme. Heri når Dragsted frem til, at statslig planøkonomi a la sovjetiske Gosplan er noget skidt. Han synes også, at andelstanken er helt fin. Endelig mener han, at man ikke i et socialistisk samfund skal ændre på, at den mest effektive styring kommer ved at overlade styringen af markedet på mikroøkonomisk niveau til de prissignaler, som forbrugerne dagligt udsender ved at købe eller undlade at købe diverse varer. Alt det er jo meget godt. Der er jo som bekendt større glæde i himlen over én synder, der omvender sig, end over nioghalvfems retfærdige.

Alligevel undrer Groft sagt sig. Det, som Dragsted nu møjsommeligt når frem til som ny erkendelse, har alle andre end folk på venstrefløjen jo vidst i årtier. Hvorfor er folk på venstrefløjen så langsomme i optrækket?