Groft sagt har siden 1999 været Berlingskes mest polemiske spalte. Teksterne er alene udtryk for skribenternes holdninger, og målet er at udtrykke sig med skarphed og vid. Kommentarer modtages gerne på debat@berlingske.dk.

Groft sagt: Sindelagskontrollen lever i bedste velgående

Eva Selsing. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Tjekaen på universitetet

Eva Selsing

En lektor i musik på Michigan Universitet i USA må ikke længere undervise et hold elever. Hans brøde var at vise eleverne den klassiske optagelse af Othello fra 1965 med en sortmalet Laurence Olivier i hovedrollen. Vrede studerende var ’chokerede’ over ugerningen, som de mente ødelagde deres ’safe space.’

Mens det ideologiske politi Tjekaen i Sovjetunionen var hemmeligt, er man anderledes åben og liberal med sindelagskontrollen i Vesten i dag. Ethvert universitet med respekt for sig selv har en enhed, hvortil man kan rapportere dissidens fra tidsånden. På Michigan Universitet blev underviseren indberettet til Kontoret for Lighed, Borgerrettigheder og Titler. Selvfølgelig. Som den stedlige dekan udtaler: Den pågældende undervisers handling stemmer ikke overens med »skolens forpligtelse til antiracisme, mangfoldighed, lighed og inklusion.« Sovjetiseringen betragtet skal underviseren måske blot være taknemmelig for, at det ikke gik ham værre.

Lars Møller. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere

Nu igen

Lars Møller

Så er den gal med Berlingske igen. Bare fordi jobcentre i København ikke har henvist nogen arbejdsløse til et eneste job i to år, så himler avisen op. Og helt typisk så går den efter direktør Marianne Sørensen, bare fordi hun er ansvarlig for jobcentrene. Hun kan heldigvis forklare, at centrene har haft en velfungerende praksis. Alle er kommet ind i et forløb, har haft samtaler, lavet aftaler om, at der skulle søges job, og disse konkrete aftaler er lavet i stedet for anvendelse af væmmelige pålæg og standsning af offentlige forsørgelse.

Groft sagt er selvfølgelig enig med Sørensen. Det drejer sig da om en godt forløb, gode faste stillinger til administration og direktør og om ikke at forstyrre folks forsørgelse for offentlige midler. Hvem har sagt noget om at få folk i arbejde?